Stručnjaci: Situacija sa zagađenjem vazduha u Nišu može biti još alarmantnija

Ostavite komentar


  1. gradonačelnika dobar deo nišija dobio je mogućnost priključkenja na gradsku mrežu. Izuzetno nizak procenat je iskoristio dobijenu mogućnost, ne može da se oslobodi navike stečene devedesetih, ložačenja. Sramota je da beogradski postavljenici za gradonačelnike nisu završili započet posao prelaska sa mazut na gas gradskih toplana i kontlarnica.
    Ako vučeš nečekićana drva iz šume, što nije retkost, imamo nekontrolisanu seču šuma, a to znači i nerad Srbijašuma i njihove inspekcije, kao i nerad saobraćajne policije koja okreće glavu od vidno pretovarenih kamiona koji su prava opasnost po sve učesnike u saobraćaju. Pretovareni kamioni, koji ugrožavaju našu bezbednost i uništavaju puteve, nisu normalna pojava na evropskim putevima, ali oni su produkt profesionalnog rada ministarke Mihajlović čiju smenu zahtevaju niški šetači. Nekontrolisana seča šuma opasnija je od pretovarenih kamiona i time bi morala Vlada se pozabavi. Čudan mi je zahtev za subvencionisanjem gradskih domaćinstava za priključak na gasovodnu mrežu. Oko mene su dvo, tro i četvorospratne kuće sa pokrovljem pretvorenim u stambeni prostor. Roditelji su ih gradili za njih, njihovu decu i unuke, ali su deca, dobrim delom, otišla iz Srbije i u kućama živi od dvoje do desetak člana, niko od njih nije socijalni slučaj. Glavni problem je loša navika, navikli da vuku ugalj. Da se svi nateraju, visokim kaznama, da ugrade filtere ne bi im bilo problematično da razmisle šta je po njih bolje, da li da plaćaju seckanje i skladištenje drva i uglja i ugradnju filtera ili da se priključe ne postojeću gradsku gasovodnu mrežu. Nisu nišlije toliko siromašne koliko su neodgovorne.

    1. Znate li vi na kakvom je glasu Niska toplana zbog svoje nenormalne poslovne politike? Na takvom da se svake godine po par hiljada Nislija iskljuci sa mreze dlajinskog grejanja. Evo pouzdano znam da je poznanik iz Nisa dobio racun objedinjene naplate za decembar od 15.000din, a prethodni racuni bili po 10.000din, a NEMA kalorimetre u stanovima, tj. placa po kvadratu grejne povrsine. Uporedjivali smo kvadraturu, i izaslo je da Nis ima skuplje centralno grejanje nego Beograd. Toplana iskazuje racune sa nekim varijabilnim delom koji nikome nije jasan, drasticno varira i nikako ne moze da se proveri.

      1. najveći zagađivači, pošto nemamo industriju, su individualne kotlarnice koje rade na ugalj, ćumur, lamperiju i ko zna šta sve ne, dok inspekcija spavka. Postoji razlika između priključka na gradsku toplanu i gasovodnu mrežu. Grejanje na gas nije skuplje od grejanja na ugalj, a neuporedivo je čistije. Nije valjda da u Beogradu imate mogućnost priključka isključivo na gradsku toplanu? Račun za grejanje na gas nam isporučuje Jugorosgas, a za gradsku toplanu ide preko objedinjene naplate i gule jadnike. Nišlije, dobar procenat, imaju mogućnost priključenja na gradsku gasovodnu mrežu i mogućnost da plaćaju samo ono što potroše. Mreža gradske toplane i gradska gasovoda mreža su dve različite mreže, jedni te deru, drugi naplaćuju stvarnu potrošnju.

  2. Zivim u Nisu grrjem se na pelet
    Odmah bi se prikljucila na gas,Ali na zalost u kraju gde zivim ni pomena Od gasovoda

Ostavite komentar


Društvo

BIRODI: Političke stranke preuzimaju nadležnosti REM-a 6

BIRODI: Političke stranke preuzimaju nadležnosti REM-a

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je danas da organizovanje sastanka predstavnika političkih stranaka i pružalaca medijskih usluga o primeni medijskih zakona tokom izbornog perioda, na inicijativu predsednice parlamenta Ane Brnabić, predstavlja "preuzimanje nadležnosti" Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.