Studenti FIS dobili državne stipendije 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Među studentima verskih fakulteta i akademija u Srbiji, kojima su, za ovu školsku godinu, dodeljene državne stipendije je i 19 visokoškolaca sa novopazarskg Fakulteta za islamske studije (FIS).

Stipendije je dodelila Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.

FIS je u sistemu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, čiji je vrhovni poglavar muftija Mevlud Dudić potpisao ugovor o stipendiranju.

Muftija Dudić je, nakon potpisivanja ugovora, ocenio da je „teologija kraljica nauka“.

On je, kako je navedeno na sajtu ove verske zajednice, rekao i da „za jedan narod nema ništa značajnije od teološkog obrazovanja“ i „da kada god država bude ulagala u crkve i verske zajednice, još više će im se vratiti“.

Naglasio je da, poslednjih nekoliko godina Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama vodi računa o srednjoškolskom i visokom verskom obrazovanju, ali da je sve manje zainteresovanih da rade u verskoj misiji, iako se svake godine povećava broj upisanih učenika i studenata. Obećao je da će kroz obrazovni sistem u IZ, učiniti sve da se podižu „generacije koje grada, a ne ruše, vole a ne mrze“.

Ova visokoškolska ustanova osnovana je 2001-godine kao Islamska pedagoška akademija koja je, 2005.godine, prerasla u Fakultet za islamske studije.

Prvi dekan bio je muftija Muamer Zukorlić. Na toj funkciji bio je i sadašnji glavni muftija Dudić, koji je i dalje predavač, a među predavačima je i predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misala Pramenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari