Studenti pobegli od rata iz Ukrajine oduševljeni Medicinskim fakultetom u Nišu 1Foto: V. Torović / Danas

Medicinski fakultet u Nišu primio je 170 studenata iz Ukrajine, koji su zbog rata sa tamošnjih fakulteta prešli da studiraju u tom gradu, a među novopečenim niškim akademcima su sada mladi iz Saudijske Arabije, Indije, Velike Britanije…

Svi su oni, bežeći od rata, strahovali kako će se snaći u Srbiji, odnosno Nišu, ali su zadovoljni kvalitetom studija i sviđa im se taj grad.

Nidija Sabu, studentkinja iz Indije kaže da joj je preporučeno da nastavi studije medicine u Nišu.

„Nisam znala gde da nastavim studije, kolege su mi rekle da bi to mogao da bude Niš.  Zaista sam oduševljena kvalitetom obrazovanja, ljudima, a i grad mi se sviđa”, priča ona.

Njena koleginica Širin Rahmani iz Saudijske Arabije jako je bila uplašena kako će se snaći u novoj zemlji.

“U početku sam bila jako nervozna, strahovala sam kako ću se prilagoditi novoj zemlji. Međutim, Medicinski fakultet u Nišu mi je pružio kompletnu podršku, osetila sam se dobrodošlom. Već sam sa svojim istraživačkim radom učestvovala na kongresu, na čemu sam posebno zahvalna“,kaže ona.

Ema Anja, studenkinja iz Velike Britanije, oduševljena je činjenicom kako svi dobro govore engleski jezik.

“U Nišu su odlični uslovi za studiranje, posebno mi se sviđa što imamo odličnu praksu. Mogla bih da zamislim sebe da živim u Nišu”, navodi Engleskinja.

Budući doktori, koji su došli iz Ukrajine, duplirali su broj inostranih studenata, tako da ih je trenutno 268 na Medicinskom fakultetu .

„Podjednako u svakom delu fakulteta možete čuti engleski jezik, srpski, ali i nemački, italijanski… I ne samo to, postoji puno stvari koje mi od njih možemo da naučimo i slobodno mogu da kažem da su oni nama pomogli da u nekoj meri unapredimo našu nastavu“, naglašava za Radio-televiziju Srbije Goran Radenković, prodekan za nastavu na engleskom jeziku

Studijski program na engleskom jeziku postoji od pre tri godine, a inostrani studenti moraju da plate 5.500 evra godišnju školarinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari