Stvaranje multikulturnog mosta između Srbije i Bugarske 1Foto: Arhiva FAR-a

Internet Portal FAR uz Dimitrovgrada danas obeležava svoj šesti rođendan. Reč je o manjinskom i mediju civilnog društva koji stvara medijske sadržaje na bugarskom i srpskom jeziku.

Osnivač medija je Udruženje građana „Emblema“ iz Dimitrovgrada, koje je formirano 2015. godine. Pored Internet Portala FAR koji je počeo sa radom 1. marta 2016. godine, postoje još dva medija – FAR TV i časopis za decu i mlade FARČE. Sediste medija je u Dimitrovgradu sa dopisničkim mrežama u Bosilegradu, Nišu, Beogradu i Sofiji. Oko dvadesetak ljudi je angažovano na stvaranju medijskih sadržaja.

– Danas obeležavamo šesti rođendan sa nadom da će godine koje predstoje biti još uspešnije i doneti daleko bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske nacionalne manjine u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na verske i nacionalne razlike. Ulazeći u sedmu godinu postojanja i rada i borbe za objektivno informisanje, FAR je prošao trnovit i težak put opstanka na medijskoj sceni sa puno barijera i prepreka, ali i sa mnogo ispričanih medijskih istraživačkih priča, reportaža, intervjua i dokumentarnih filmova koji su, ipak, ostavili značajan trag u vremenu koje nimalo nije bilo naklonjeno manjinskim medijima, medijima civilnog društva i svim medijima uopšte koji se bore za objektivno, nepristrasno i profesionalno novinarstvo bez političkog uticaja, tabloidizacije i senzacionalizma, kaže za Danas odgovorni urednik FAR-a Petar Videnov.

Negovanje tradicije, jezika i kulture bugarske zajednice u Srbiji i stvaranje multikulturalnog mosta između Srbije i Bugarske bila je i ostaće jedna od glavnih misija FAR-a, kaže Videnov.

– Trudeći se da punih šest godina informiše građanke i građane Dimitrovgrada, Bosilegrada, Pirota, Babušnice, Zvonca, Vranja, Niša, Beograda, Pančeva, Ivanova, Novog Sada i drugih sredina gde žive Bugari u Srbiji, kao i auditorijum u Bugarskoj i regionu, FAR je postao prepoznatljiv kao medij koji neguje vrednosti bugarske zajednice u Srbiji na način koji povezuje i ostale nacionalne manjine i većinski srpski narod, sa porukom da se može živeti u zajedništvu i promovisanju istinskih ljudskih vrednosti. Boreći se za pošteno novinarstvo od samog početka FAR se nada da je značajno doprineo da se mnogi istorijski stereotipi i predrasude prevaziđu i da se krene putem koji se značajno razlikuje od drugih medija. Ovaj put nije bio nimalo lak, kaže Videnov.

Prema njegovim rečima, FAR je ostvario odličnu saradnju sa misijom OEBS-a u Srbiji, Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu i Konzulatom u Nišu, reprezentativnim medijskim i novinarskim udruženjima i medijima slične uređivačke i programske orijentacije, zalagavši se uvek za medijsku slobodu.

– U dva navrata organizovali smo okrugle stolove o temi informisanje na bugarskom jeziku, ukazao na brojne probleme sa kojima se suočavaju mediji na bugarskom jeziku u Srbiji i njihovo neodrživo finansiranje. I posle svih ovih godina neka naš svetonik i dalje osvetljava trasu svih brodova koji prolaze upravo kroz Caribrod, na putu između Istoka i Zapada, Orijenta, Balkana i Evropske unije kojoj težimo, kaže Petar Videnov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari