Subotica: Ambulanta u Maloj Bosni ponovo radi 1Ambulanta u Maloj Bosni, foto: J. Patarčić

Meštani Male Bosne, naselja nadomak Subotice, od danas ponovo imaju ambulantu u svom selu. Objekat je rekonstruisan i adaptiran, te se posle nešto više od dve godine vraća u normalan režim rada.

Ambulanta je prethodno bila zatvorena po nalogu sanitarne inspekcije, zbog neispunjavanja propisa i uslova koje propisuje Zakon o zaštiti zdravlja.

Prema rečima predsednika Saveta mesne zajednice Mala Bosna, Vinka Stantića, to je pravilo velike probleme stanovnicima sela, ali i meštanima Kaponje, Hrvatskog majura i Sebešića koji pripadaju ovoj ambulanti, kada su im bile potrebne zdravstvene usluge.

“Išli su za Bajmok, Tavankut i Mali Bajmok. Odeš u Bajmok, kažu ti što nisi otišao u Mali Bajmok. Odeš u Mali Bajmok, idi u Tavankut. Odeš u Tavankut, kažu nemojte dolaziti ovde, idite u Mali Bajmok. To je bilo loptanje sa pacijentima”, objasnio je Stantić kako su meštani sela u protekle dve godine išli na preglede.

On je dodao da su građani imali i određene poteškoće sa prevozom do drugih ambulanti, te da im mnogo znači što sada ponovo imaju ambulantu u svom selu.

“Jako puno znači, jer ima mnogo onih koji su stariji, nemaju vozilo, penzioneri i oni moraju u autobus i iz autobusa do ambulante i iz ambulante opet nazad. Ovde je u centru sela i lako mogu da obave što im treba kod doktora, a lekove može svako da podigne kad doktor ispiše”, dodao je Stantić.

Da je problem bio veliki, složio se i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je rekao da je o njemu i lično razgovarao sa rukovodstvom i meštanima Male Bosne, i tom prilikom im obećao da će pokušati da pronađe sistemsko rešenje koje će biti trajno.

“Uradili smo rekonstrukciju krova, zamenili smo prozore i vrata. Uveli smo novi sistem grejanja u objekat, rekonstruisali smo toalete i zamenili električnu instalaciju. Ogradili smo i dvorište, što je bio jedan od najvećih razloga, dakle pristup samom objektu i, naravno, unutrašnji uslovi koji su bili jako loši. Sad je ovo sasvim drugačija priča i sad je ovo primarna zdravstvena zaštita kakvu zaslužuju meštani Male Bosne”, rekao je Bakić, dodajući da je vrednost rekonstrukcije i adaptacije objekta iznosila 5,2 miliona dinara, a da je finansirana iz gradskog budžeta.

Ambulanta Mala Bosna se sada vraća u redovan režim rada, a kako je kazala Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica, pacijente će primati dva puta nedeljno, odnosno utorkom u prepodnevnim i četvrtkom u popodnevnim časovima, kako bi i zaposleni građani stigli na pregled kod lekara.

“Ovde gravitira 600 kartona i ambulanta će raditi dva puta nedeljno, kao što je i ranije radila. To je za ovaj opseg posla i broj kartona dovoljno, jer je tako i pre radila i meštani su bili zadovoljni”, kazala je Beoković.

Ipak, predsednik Saveta mesne zajednice Mala Bosna zamolio je nadležne da razmotre mogućnost da umesto dva, ambulanta u Maloj Bosni radi tri puta nedeljno, odnosno, kako je rekao, ponedeljkom, sredom i petkom, kao i da se kartoni pacijenata koji su u protekle dve godine išli na preglede u druge ambulante vrate u ovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari