Subotica: Procedura za dobijanje mađarskog državljanstva sve kompleksnija 1Dokumentacija koju kandidati popunjavaju, foto: J. Patarčić

Procedura za dobijanje mađarskog državljanstva znatno je pooštrena poslednjih godina, a kandidati koji ispune sve uslove, čekaju nekoliko meseci na polaganje zakletve.

Da bi uopšte podneli zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, građani moraju da imaju osnov po kojem ga traže.

Tako je prvi uslov koji treba da ispune da imaju nekoga u porodici ko već poseduje mađarsko državljanstvo, što može da bude i njihov supružnik.

Drugi uslov podrazumeva da znaju mađarski jezik.

Prema rečima Marine Trebaticki, filologa angliste i vlasnice jedne škole stranih jezika u Subotici u kojoj se građanima pruža mogućnost da prođu kroz kompletnu proceduru za dobijanje mađarskog državljanstva, jezik je jedan od ključnih i najzahtevnijih uslova koji kandidati moraju da ispune.

Kako objašnjava, osim što je mađarski jezik težak, jer pripada ugro-finskim jezicima, takođe postoje izvesne razlike u mađarskom jeziku koji se govori u Subotici i onom koji se govori u Mađarskoj.

“Mađarski ovde i tamo su dva odvojena jezika. Ove ima nekih izraza koji su uprošćeni. Primera radi, ono što se ovde kaže krumpli, tamo je burgonjo (krompir), a oni koji žele da dobiju državljanstvo treba da govore mađarskim jezikom koji se govori u Mađarskoj”, objašnjava Marina Trebaticki.

Subotica: Procedura za dobijanje mađarskog državljanstva sve kompleksnija 2
Marina Trebaticki, foto: J. Patarčić

Poznavanje jezika se proverava višestruko, ističe naša sagovornica, jer kandidati prilikom predaje dokumentacije, koju treba svojeručno da ispune i prilože biografiju na mađarskom jeziku, takođe prolaze kroz intervju.

“Razgovor može da se obavi u ambasadi u Subotici, Segedinu ili bilo gde se predaju papiri za državljanstvo. Kada dođete na razgovor, oni vas procenjuju, a nakon toga, za dva do tri meseca, stiže vam telefonski poziv. To može da bude telefonski poziv iz Subotice, Beograda ili Budimpešte, čisto da provere još neke stvari, ali u suštitni da se uvere da li vi zaista govorite jezik”, kaže Trebaticki.

Ukoliko prođu i ovu proveru, kandidati koji su podneli zahtev dobijaju termin kada će polagati zakletvu i tek tada dobijaju mađarsko državljanstvo.

“Nakon položene zakletve, možete da aplicirate za pasoš, ličnu kartu, ali to je procedura koja traje. Kada predaju papire i oni provere i odobre sve to, čekate nekih tri i po meseca”, dodaje Trebaticki.

Prema njenim rečima, današnja procedura je znatno rigoroznija u odnosu na pre deset godina, kada se poznavanje mađarskog jezika nije tražilo na toliko visokom nivou. Ipak, dodaje da postoje i izvesne olakšice.

“Ovde treba samo da naučite jezik, a ne treba da učite istoriju, ne treba da učite Ustav. Kada odete, primera radi, za Ameriku i hoćete da polažete zakletvu da budete američki građanin, morate da znate i engleski jezik i Ustav”, naglašava Trebaticki.

Uprkos kompleksnoj proceduri, naša sagovornica kaže da je interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva veliko, a razlozi individualni.

“Dosta građana nam se javlja i kod nas imaju časove učenja mađarskog jezika, pri čemu prvo radimo test znanja, pa oni koji su totalni početnici dobijaju jednu literaturu, a oni koji nisu, dobijaju drugu literaturu. Takođe, sa polaznicima radimo pripreme za intervju i pružamo pomoć pri ispunjavanju dokumentacije, ali to je samo obuka i svi polaznici moraju da pokažu stvarno poznavanje jezika prilikom podnošenja zahteva. Dakle, mi ne možemo da im damo tačna pitanja koja će im postaviti na intervjuju, jer mogu da ih pitaju šta god požele. Mogu da pitaju kakvo je vreme napolju, jer je cilj da provere koliko dobro poznaju jezik. Isto tako, dokumentaciju ne možemo da popunjavamo umesto njih, već moraju sami, da se vidi da je to njihov rukopis, kao i da napišu biografiju na mađarskom jeziku koja ne može da bude iskucana, već mora da bude svojeručno napisana”, poručuje Marina Trebaticki.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari