Subotica: Situacija malo stabilnija, smanjen broj pregleda u kovid ambulanti 1Opšta bolnica Subotica, foto: bolnicasubotica.com

U Subotici je u poslednjih desetak dana, prema bolničkim pokazateljima, situacija stabilnija i smanjen je broj pregleda u kovid respiratornoj ambulanti, dok je u oktobru i novembru situacija bila najgora od početka epidemije.

Epidemiološkinja u Opštoj bolnici Subotica, dr Gordana Krtinić, rekla je za Danas da se primaju pacijenti sa teškom kliničkom slikom, da najmlađi pacijent ima 37 godina, dok je najveći broj pacijenata između 40 i 70 godina starosti.

Kako je navela, pojačan je i rad u zelenim zonama, ali još uvek nema zakazivanja preko elektronskog sistema za ne kovid pacijente već se ide preko prioritetnih uputa u dogovoru sa izabranim lekarima.

Podseća da su od početka epidemije oktobar i novembar bili najteži meseci.

„U ta dva meseca imali više od 4.000 pregleda u kovid respiratornoj ambulanti, 850 pacijenata je ležalo na kovid odeljenju i gotovo svi su zahtevali kiseoničku potporu, dok je 120 ljudi bilo na respiratoru“, kaže Krtinić.

Dr Krtinić napominje i da je vakcinacija najefikasnija mera i jedini način na koji možemo da se izborimo sa kovidom.

„Jedino je vakcinacija uspeh i jedina prava borba sa virusom – da izađemo kao pobednici“, smatra Krtinić.

Kako navodi, reakcije koje se javljaju nakon vakcine su veoma blage i niko od pacijenata koji su vakcinisani u Subotici nije završio na respiratoru.

Trenutno je na bolničkom lečenju u Opštoj bolnici Subotica 74 pacijenata, a od toga se 10 pacijenata nalazi u kovid jedinici intenzivnog lečenja, a njih devetoro je na respiratoru. Prosečno se dnevno obavi između 30 i 50 pregleda, a bolničko lečenje na dnevnom nivou zahteva 5 do 10 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari