Subotica: U toku niz kampanja za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju 1Foto: Pixabay

Savet za bezbednost saobraćaja grada Subotice će u četvrtak, 9. juna, i u petak, 10. juna, organizovati terenske kampanje koje za cilj imaju povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Shodno analizi nezgoda u proteklom periodu, posebna pažnja biće posvećena kategorijama biciklista, motociklista i mopedista kao i vozačima teretnih i putničkih vozila, kao i učenicima prvih razreda osnovnih škola „Jovan Mikić“ i „Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice.

Kampanja „Vidljivo je bezbedno“ pod sloganom „Gledaj da te vide“ ima za cilj da vozačima dvotočkaša približi važnost njihove pravilne vidljivosti tokom učestvovanja u saobraćaju.

„Smanjena ili nedovoljna vidljivost, kako kolovoza tako i samih vozača dvotočkaša ima za posledicu saobraćajne nezgode“, navodi Savet.

U toku kampanje, biciklisti i motociklisti će na poklon dobiti retroreflektujuće prsluke i drugu opremu korisnu za bezbednu vožnju, a biće podeljen i prikladan promotivni materijal sa sloganom i flajerima na kojima se nalaze kratki kvizovi iz oblasti bezbednosti u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja će za bicikliste i mopediste u četvrtak, 9. juna, od 9 do 12 časova, na početku Korzoa, kod Jadrana, postaviti simulator kose ravni i simulator prevrtanja, dok će u petak, 10. juna, od 14 do 17 časova, biti postavljeni na Paliću kod Vodotornja.

Za vozače komercijalnih i putničkih vozila organizovana je kampanja „Vozi bezbedno“ pod sloganom „Jači si kad čuvaš slabije”.

„Vozači komercijalnih vozila su zbog svoje mase i slabije upravljivosti naročito opasni po druge učesnike u saobraćaju, a ovom kampanjom se želi podići svest o važnosti obraćanja pažnje prema manjim učesnicima u saobraćaju“, napominju u Savetu za bezbednost saobraćaja.

Organizatori navode da će sa vozačima komercijalnih i putničkih vozila razgovarati obučeni promoteri kampanje i kroz razgovor pokušati da dođu do jasnih i pravilnih stavova u vezi sa bezbednom vožnjom.

Kampanja se za vozače komercijalnih vozila organizuje u četvrtak, od 14 do 17 časova, kod Carinskog skladišta Adamšpeda, a u petak, od 8 do 11 časova, kod potapajućih stubova kod Gradske kuće.

U četvrtak, 9. juna, u 8:30 časova se kampanja nastavlja za učenike prvog razreda Osnovne škole „Jovan Mikić“, dok je u 10:30 časova predviđena za učenike Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ na virtuelnom poligonu gde će đaci uz pomoć 3Dnaočara rešavati određene saobraćajne situacije, prilagođene njihovom uzrastu.

Iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Subotice napominju da će i ubuduće organizovati slične preventivne kampanje i time aktivno raditi na povećanju bezbednosti svih sugrađana učesnika u saobraćaju, ali i onih koji su u tranzitu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari