Subotica: Veliko interesovanje za vakcinu protiv HPV virusa 1Foto: J. Patarčić/Danas

U Subotici je vakcinacija protiv HPV virusa u punom jeku, a interesovanje roditelja za primenu ove vakcine kod dece je veliko, kako kod devojčica, tako i kod dečaka.

Kako objašnjava dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece, otkako je počela vakcinacija protiv HPV virusa u Subotici, prvi kontigent od oko 45 doza “Gardasil 9” vakcine je utrošen, a u utorak je stigla nova količina od nekih 100 doza.

“Svakodnevno nam se roditelji javljaju i interesuju se”, kaže dr Krajninger Parčetić.

“Podjednako je preporučujemo i dečacima i devojčicama kao jedina i najbolja prevencija raka grlića materice i polno prenosivih bolesti izazvanih humanim papiloma virusom koje su podjednako prisutne kod dečaka i devojčica, odnosno mladića i devojaka”, dodaje pedijatar Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece.

Kada je u pitanju broj doza koji se daje za ovu vakcinaciju, dr Krajninger Parčetić objašnjava da deca do navršene 15 godine primaju vakcinu u dve doze u razmaku od šest meseci, a ona starija od 15 godina u tri doze, odnosno nultog dana, posle dva meseca i nakon pet meseci.

“Vakcinacija se u našoj Službi sprovodi do 19 godine, a nakon 19 godine svi zainteresovani mladići i devojke mogu da se jave u Službu za opštu medicinu Ogranka 7, na Trgu žrtava fašizma”, poručuje dr Josipa Krajninger Parčetić, dodajući da roditelji treba da dođu u pratnji svoje dece kako bi se vakcinacija mogla sprovesti.

Obuhvat MMR vakcinom preko 95 odsto

Za razliku od drugih gradova u našoj zemlji, u Subotici je obuhvat MMR vakcinom na zadovoljavajućem nivou.

“Kod nas je obuhvat ovom vakcinom preko 95 odsto, što je zaista dobro, a obuhvat ostalim vakcinacijama je čak i na višem nivou”, kaže dr Krajninger Parčetić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari