Subotičani za vodu i grejanje duguju više od 100 miliona dinara 1Foto: N. Jakovljević

Subotičani za komunalne usluge najviše duguju za vodu i grejanje, više do 100 miliona dinara, pokazuju podaci javnih i komunalnih preduzeća dostavljenih Danasu.

Po ovom pitanju, Danas se obratio najvećim javnim i komunalnim preduzećima u gradu, iako nam još nedostaju informacije iz Elektrovojvodine, tako da ne znamo koliko u ovom momentu Subotičani duguju za električnu energiju.

Ali, na osnovu dostavljenih informacija se može zaključiti da najviše duguju za vodu.

Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ Subotičani su na kraju prošle godine dugovali oko 88 miliona dinara. Od toga su 63,3 odsto građani koji žive u kućama i još 24,7 odsto oni koji žive u stanovima.

Čista voda u Subotici košta 67,21 dinara po kubiku, odvođenje otpadnih voda košta 42,9 dinara, a njeno prečišćavanje 50,05 dinara. Građani, takođe, plaćaju i naknadu za pogonsku spremnost u iznosu od 124,8 dinara po računu.

Toplana, koja zagreva više od 10.000 domaćinstava u gradu, na kraju prošle godine imala je potraživanja od Subotičana u iznosu većem od 14 miliona dinara, tačnije 14.379.183,29 dinara.

Centralno grejanje u Subotici iskazuje se na računima kroz dve glavne komponente, fiksni i varijabilni deo. Fiksni deo plaća se po grejanoj površini, tokom cele godine, dok varijabilni deo prodstavlja utrošenu energiju i plaća se samo tokom grejne sezone.

U slučaju domaćinstava, fiksni deo koji se plaća svih dvanaest meseci iznosi 28,85 dinara po kvadratu grejane površine, dok se varijabilni deo plaća 5,13 dinara po kilovatu isporučene energije.

Ta energija se meri ili na zajedničkom meraču objekta i deli na sve stanove koji su priključeni na sistem ili putem uređaja za raspodelu troškova toplotne energije, takozvanih alokatora, koji se nalaze na svakom pojedinačnom radijatoru u stanovima.

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ u prvih 11 meseci prošle godine realizovalo je naplatu višu od 90 odsto. Građanstvo, koje odvoženje smeća plaća 6.06 dinara po kubiku u individualnim objektima, 7,33 kubika u zgradama i 121 po tipskoj vreći, odnosno 509 dinara po domaćinstvu, platilo je svoje račune u 96 odsto slučajeva, dok je za jedan procenat manja naplata u poslovnim objektima koji odvoženje smeća plaćaju 16,63 odsto po kubiku.

Lokalni distributer prirodnog gasa, JKP Suboticagas ima procenat naplate od 92 odsto, a cena gasa za domaćinstva iznosi 37,33 dinara po kubiku.

Ombudsman: Najviše duguju građani sa niskim primanjima ili nezaposlena lica

Lokalna ombudsmanka grada Subotice, Erika Tot Salai, kaže za Danas da se njenoj kancelariji, zbog dugovanja prema javnim preduzećima, najčešće obraćaju građani iz socijalno ugroženih kategorija, penzioneri sa niskim primanjima i nezaposlena lica.

„Generalno dolaze zbog zastarelosti i zbog neke mogućnosti da otplaćuju dugove na rate“, navodi Tot Salai.

Kancelarija lokalnog ombudsmana u ovakvim slučajevima građanima pruža pravnu podršku za zastareli dug, daju im prigovor i upućuju ih kako mogu ostvariti to svoje pravo da taj dug bude otpisan.

Dodaje da se Subotičani javljaju zbog različitih dugovanja, ne samo za vodu, grejanje, nego i za struju, čak i za poštu, kablovsku televiziju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari