Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači 1Nasim Haradinaj foto EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je danas, preko veštaka Ane Majers (Anne Myers) da je Haradinaj „uzbunjivač“ i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja.

Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati (Hysni) „uzbunjivači“, raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija, predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile za sada neidentifikovane osobe.

U pisanom izveštaju sudu, Majers je, kao „veštak za uzbunjivanje“ (whistlebowing), napisala da Haradinaj i Gucati, po međunarodnim zakonima i pravnoj praksi, „uživaju zaštitu i kao uzbunjivači i kao osobe povezane sa uzbunjivačem, odnosno neimenovanom osobom koja im je dobrovoljno dostavila dokumente“.

Sudije su odbacile taj zaključak Majersove, ocenjujući da je izvan domena njene ekspertize.

Današnje svedočenje Majersove pred sudom, veće je, stoga, ograničilo na načelna pravno-proceduralna pitanja o „uzbunjivanju“, ne dozvoljavajući da se odbrana i veštak upuste u konkretnu primenu tih načela na slučaj Gucatija i Haradinaja.

Sudije su iz izveštaja veštaka odbrane izbrisale i konstataciju Majersove da se Haradinaj i Gucati kvalifikuju za „uzbunjivače“ zato što su, pre nego što su novinarima dostavili poverljive sudske dokumente, pokušavali da institucijama na Kosovu prenesu „svoju zabrinutost zbog ozbiljne nepravičnosti i pristrasnosti u radu“ suda i tužilaštva u Hagu, „uključujući neprimerenu koordinaciju sa srpskim zvaničnicima“.

Po oceni Majersove, koju sud takođe nije prihvatio, optuženima zbog toga nije preostalo ništa drugo do da „dokaze, koji su im dostavljeni, puste u javnost, preko medija“.

„Optuženi tvrde da su verovali da su u tim dokumentima dokazi o pristrasnosti (suda i tužilaštva)…kao i da su dokumenti autentični“, napisala je Majers u delu izveštaja koji sudije nisu prihvatile.

Majersova je u odbranu Haradinaja svedočila kao „izvršni direktor Međunarodne mreže za uzbunjivanje“ (Whistleblowing International Network).

Kako piše na sajtu te organizacije, predsednik Upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje je Vladimir Radomirović, glavni urednik sajta Pištaljka i bivši predsednik Udruženja novinara Srbije.

Haški proces Gucatiju i Haradinaju biće nastavljen u ponedeljak, 24. januara.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari