Sud u Hagu: Simatović pušten zbog ozbiljno pogoršanog zdravstvenog stanja 1foto EPA/Michael Kooren / REUTERS POOL

Zdravstveno stanje bivšeg čelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Franka Simatovića Frenkija ozbiljno je pogoršano zbog čega je sud u Hagu odlučio da ga prevremeno oslobodi izdržavanja kazne od 15 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.

To piše u odluci o prevremenom oslobadjanju Simatovića koju je 29. avgusta donela predsednica haškog sudskog Mehanizma Gabrijela Gati Santana (Gatti), objavljenoj na internet stranici suda.

Istog dana, Simatović je pušten iz pritvora u Sheveningenu i otputovao je u Beograd.

Sudija Santana se u odluci pozvala na više nalaza lekara u Hagu, uključujući i nezavisnog medicinskog veštaka.

Simatović (73) je izdržao 8,5 godina od 15 godina zatvorske kazne na koju ga je haški sud pravosnažno osudio u maju.

Iako pravila suda predviđaju da osuđenici mogu biti prevremeno oslobođeni posle dve trećine izdržane kazne, sudija Gati je ocenila da „pogoršanje zdravstvenog stanja“ Simatovića predstavlja „izuzetan i uverljiv humanitarni razlog“ da on bude pušten na slobodu.

Kako piše u odluci sudije Santane, izveštaji lekara podneti u junu i julu ukazali su na „nedavno i ozbiljno pogoršanje Simatovićevog zdravlja“.

Dijagnoza je potvrdjena u četiri lekarska izveštaja koju je predsednica Mehanizma dobila tokom avgusta.

U obrazloženju odluke, sudija Santana je naznačila da „ozbiljnost zdravstvenog stanja čini neprimerenim da osuđena osoba i dalje ostane u zatvoru“.

Garancije za Simatovićevo prevremeno oslobađanje dala je Vlada Srbije.

Posle procesa koji je trajao 20 godina, tribunal u Hagu osudio je 31. maja Simatovića i bivšeg načelnika SDB Srbije Jovicu Stanišića na po 15 godina zatvora kao učesnike udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana i Hrvata iz BiH i Hrvatske, od 1992. do 1995. godine.

Sud je time za po tri godine povećao prvostepene kazne od 12 godina zatvora koje je Stanišiću (73) i Simatoviću izrekao u junu 2021. zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu 1992. godine.

Apelaciono veće suda delimično je usvojilo je žalbu tužilaštva i poništilo glavne nalaze iz prvostepene presude.

Žalbeno veće je Stanišića i Simatovića, kao protagoniste zločinačkog udruženja, proglasilo krivim za zločine Crvenih beretki, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, Trnovu i Dalju.

Prema pravosnažnoj presudi, Stanišić i Simatović su za te zločine odgovorni kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva iz delova BiH i Hrvatske.

Stanišić i Simatović prvi su bivši zvaničnici Srbije pravosnažno osuđeni za zločine nad Muslimanima i Hrvatima pred međunarodnim sudom.

Apelaciono veće proglasilo je Stanišića i Simatovića krivim po pet tačaka optužnice za krivična dela progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz navedenih opština.

U izdržani deo kazne, sud je Stanišiću priznao 2.643 dana, a Simatoviću 3.048 dana.

Od izricanja prvostepene presude, 30. juna 2021, Stanišić i Simatović su u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Proces Stanišiću i Simatoviću, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, najduži je u istoriji suda u Hagu i traje već 20 godina.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Djindjića 2003. godine.

Stanišić je bio prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Prvo suđenje je počelo, posle jednog neuspešnog pokušaja, u junu 2009. godine.

U maju 2013, Haški tribunal je prvostepenom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, za koje su bili optuženi.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje koje je počelo u junu 2017, a završilo se novom prvostepenom presudom 30. juna prošle godine.

Stanišić je celo ponovljeno suđenje proveo na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti.

Kako su ranije utvrdili lekari u Hagu i u Beogradu, Stanišić godinama pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis) i teške depresije.

Stanišić i Simatović su, odlukom suda, i tokom prvog procesa više puta bili privremeno puštani iz pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari