Predsednik sudskog veća sudija Dragoslav Milanović, koji u Višem sudu u Smederevu vodi predmet o nelegalnim invalidskim penzijama, naredio je juče da policija privede pojedine svedok na ročište 8. septembra.


Sudija je na jučerašnjem ročištu ocenio da suđenje dugo traje pa je od Penzijsko-invalidskog fonda zatražio da do 15. septembra dostavi konačan izveštaj o eventualnoj šteti. Predsednik veća upozorio je predstavnika PIO fonda da je teško suditi kada gotovo na svako ročište dolazi drugi predstavnik Fonda.

Mlađan Beočanin, branilac prvooptužene Gorice Petković, ocenio je da je postojeći izveštaj PIO fonda urađen „neozbiljno i neodgovorno“. Na traženje predsednika veća da Beočanin navede svoja saznanja o nepravilnostima u izveštaju PIO fonda, advokat je naveo pet primera, uz tvrdnju da ih ima još. On je takođe naveo slučajeve da PIO fond tvrdi da je pretrpeo štetu i od osiguranika koji još vode upravni spor, kao i od onih koji su vratili dobijene penzije, te da PIO fond traži kamate na koje nema pravo.

Beočanin je naveo slučaj Stanoja Derviševića koji je potpisao sporazum o vansudskom poravnanju, kojim se obavezao da vrati ukupan iznos isplaćenih penzija, od oko 600.000 dinara, iako prethodno Fond nije izvršio veštačenje njegove radne sposobnosti. Kao neuka stranka, naveo je Beočanin, tim sporazumom se obavezao i na plaćanje zakonske zatezne kamate od 300.000 dinara, koju Fond nema pravo da naplaćuje.

– Glavni dug je gotovo izmiren – naglasio je Beočanin, a Fond i dalje prijavljuje štetu kao da osiguranik nije ni počeo vraćanje duga.

Predsednik sudskog veća Dragoslav Milanović odredio je tokom septembra i oktobra još devet ročišta. Sudija je takođe naredio da Okružni zatvor omogući prvookrivljenoj Gorici Popović, bivšoj pravnici PIO fonda u Smederevu, specijalističke preglede jer joj je zdravstveno stanje pogoršano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari