Sudije odbile prigovor Mladićeve odbrane 1

Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je juče prigovor branilaca Ratka Mladića na odluku kojom su sudije, minule nedelje, proglasile okončanim dokazni postupak odbrane.

Branioci su tvrdili da nisu završili izvođenje dokaza i da su sudije, suprotnom i „neobrazloženom odlukom, „drastično prekršile“ pravo optuženog na pravično suđenje. Odbijajući taj prigovor, veće predsedavajućeg Alfonsa Orija podsetilo je da je još u aprilu naredilo da poslednji svedok odbrane mora početi iskaz do 30. maja. Poslednji svedok odbrane Andrej Demurenko završio je svedočenje 16. avgusta. Odbrana je, preciziraju sudije, početkom jula naznačila da neće ulagati dokazne podneske posle 22. jula.

Na nagoveštaj Mladićeve odbrane da je nameravala da izvede još tri svedoka, sudije su odgovorile da su odbile da produže rok za izvođenje tih svedoka. Činjenica da su branioci najavili žalbu, ne utiče na sprovođenje odluke veća o okončanju postupka, piše u jučerašnjoj odluci raspravnog veća. Sudije su podvukle da su, na osnovu navedenog, „utvrdile da je izvođenje dokaza odbrane završeno“.

„Premda se odbrana možda ne slaže s tom odlukom, neutemeljena je tvrdnja branilaca da odluka nije obrazložena“, zaključile su sudije.

Do kraja suđenja generalu Mladiću ostaje da branioci i tužioci ulože završne podneske i održe završne reči. Kada će to biti, uskoro će odrediti raspravno veće.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari