Suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra, jednom od najvećih žarišta korone: Zaposleni potvrdili da je bilo poseta iako su zabranjene 1Foto: Viši sud Niš

U Višem sudu u Nišu danas je svedočenjem zaposlenih nastavljeno suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra Milanu Stevanoviću (47), optuženom da nije postupao po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti, usled čega se u martu i aprilu 2020. koronavirusom zarazilo 195 korisnika doma i 29 zaposlenih, a 51 korisnik preminuo. 

Ovaj Gerontološki centar je jedno od najvećih pojedinačnih žarišta koronavirusa u Srbiji od početka epidemije, koja još nije odjavljena.

Optužnica tereti Stevanovića za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti. Prema krivičnom zakoniku, za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od dve do 12 godina.

Stevanoviću je, između ostalog, stavljeno na teret da je odobravao posete pojedinih rođaka korisnicima u vreme kada su posete bile zabranjene, usled čega je, kao se navodi, došlo do zaražavanja većeg broja starih ljudi, te da nakon toga nije obaveštavao nadležne državne institucije o simtomima bolesti korisnika i situaciji u Gerontološkom centru.

Suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra, jednom od najvećih žarišta korone: Zaposleni potvrdili da je bilo poseta iako su zabranjene 2
Gerontološki centar Niš: Foto V. Torović

Glavna medicinska sestra Biljana Spasić kazala je danas da je u vreme izbijanja epidemije Gerontološki centar imao 260 korisnika, a da neki od zaposlenih nisu otišli svojim kućama i po 40 dana i da su za to vreme spavali na dušecima na podu.

Spasić je kazala da nakon izbijanja epidemije nije bilo poseta unutar doma, već je rodbina donosila korisnicima lekove i pelene do ulaznih vrata. Rekla je da zna da je nakon uvođenja zabrane poseta došla samo jedna žena, sa zaštitnom opremom, da obiđe oca koji je bio u veoma lošem zdravstvenom stanju.

Suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra, jednom od najvećih žarišta korone: Zaposleni potvrdili da je bilo poseta iako su zabranjene 3
Gerontološki centar Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Spasić je navela da su korisnici sa temperaturom bili izdvojeni u poseban prostor, a oni koji su bili sami u sobama ili su bili sa korisnicima koji su takođe imali temperaturu ostajali su u sobama.

U Univerzitetski klinički centar, kazala je, obolele korisnike transportovala je Hitna pomoć, a oni su sa sobom nosili kese sa lekovima i odštampanom terapijom za osnovne bolesti. Nije znala da kaže da li su lekove preuzimali lekari UKC jer zaposlenima u Gerontološkom centru nije bilo dozvoljeno da krenu sa korisnicima.

Suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra, jednom od najvećih žarišta korone: Zaposleni potvrdili da je bilo poseta iako su zabranjene 4
Gerontološki centar Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Socijalna radnica Nada Dejanović rekla je da su 12. marta u Gerontološkom centru uvedene zabrane posete korisnicima, s tim što je rodbina mogla da dođe do njene kancelarije pored portirnice, a da su od 15. marta mogli samo do ulaznih vrata.

Ona je kazala da je na jutarnjem sastanku 13. marta direktor odobrio posetu za dva korisnika, a nešto kasnije i da jednu korisnicu sin poseti u dvorištu. Seća se, rekla je, da je od 14. marta popodne centar bio zaključan, a da je direktor sutradan odbio da odobri da uđu dva posetioca.

Na jutarnjim sastancima je razmatrano i koga bi direktor mogao da obavesti o korisnicima koji su dobijali temperaturu, a između ostalog su mu dali telefonski broj dr Žarka Rankovića, člana niškog Kriznog štaba, te pretpostavlja da ga je zvao.

Portir Nenad Mićić je potvrdio da je nakon izbijanja epidemije i uvođenja zabrane poseta, jedna žena posetila oca koji je bio na samrti, dok je jednu korisnicu sin posetio u dvorištu doma.

„Korisnici su imali pravo da se šetaju ograđenim parkom i mogli su posetioci da se vide sa njima preko ograde ili da preskoče ogradu. To nismo mogli da sprečimo, mogli smo samo da prijavimo upravi. Postojala je i mogućnost da neko uđe u centar sa direktorom preko službenog ulaza koji se nalazi iza zgrade“, kazao je on.

Stevanović, koji je na direktorskoj funkciji bio od oktobra 2017. do 13. aprila 2020. godine, kada je uhapšen, u istrazi i na glavnom pretresu je negirao krivicu, navodeći da je učinio sve da spreči da koronavirus uđe u ustanovu.

On je kazao da je ta ustanova od početka epidemije imala svu zaštitnu opremu, on uredno obaveštavao resorno ministarstvo o situaciji unutar nje, a lično odobrio samo jednu posetu, ženi čiji je otac bio na samrti, ali uz korišćenje svih zaštitnih mera.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 2. jun, kada će biti saslušano još troje zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari