Nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje grupi Veljka Belivuka koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Suđenje grupi Veljka Belivuka trebalo bi da se nastavi prikazivanjem dokumentacije koju je prikupio MUP, kao i o obavljenim veštačenjima, kako je ranije najavljeno.

Tokom prethodne nedelje suđenja akcenat je stavljen na pisanu dokumentaciju koja se nalazi u spisima predmeta, što je neretko rezultiralo i raspravama u sudnici.

Tako se tokom izvođenja kao dokaza jednog od zapisnika sa uviđaja kuće u Ritopeku, u kojoj su prema navodima optužnice članovi Belivukovog klana ubijali svoje žrtve, za reč javio Dejan Lazarević navodeći da pomenuti zapisnik, kao i još nekoliko njih, nisu verodostojni, te da su u pitanju „falsifikati“.

On je potom govorio o samom uviđaju, kom je prisustvovao, te brojnim nepravilnostima koje je primetio, a koje, prema njegovoj oceni, kompromituju ceo predmet.

U više svojih izlaganja, Lazarević je naveo da je nekoliko izveštaja falsifikovano u pogledu datum, potpisa, kao i da se pojedine stavke koje su se našle na jednom, a tiču se zatečenih stvari u kući, nisu poklapale na drugim izveštajima.

Dodatnu sumnju kod Lazarevića izazvala je i ručno ispisana poruka na jednom od izveštaja „izmeniti u omotu izveštaj“, što su prisutni na pretresu i imali prilike da vide.

I sam Belivuk je za govornicom iz sudnice Specijalnog suda naveo da tvrdi da je grupi podmetnuto pronađeno oružje i da im je sve za šta se terete namešteno.

„Nakon svega ovoga što smo čuli, ja mislim da ovo treba istražiti. Ovo da se u ovakvom postupku podmeću falsifikati je stvarno kriminal. Da smo u nekoj normalnoj državi, ovo bi bio razlog da se neko sasluša, jer ovo pokazuje umešanost nekih mnogo važnih ljudi“, kazao je Belivuk.

Suđenje grupi Veljka Belivuka delimično je obeležilo i pregledanje forenzičkih nalaza iz tajne prostorije, a bilo je govora o više različitih tragova, odnosno DNK veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra za kriminalističku forenziku, koji optužene, kako smatra tužilaštvo, dovode u vezu sa ubistvima koja im se stavljaju na teret.

Tako je bilo govora o pronađenim tragovima Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića.

Takođe, prikazani su dokazi o forenzičkom pregledu tajne prostorije kada su pronađeni biološki tragovi, za koje je veštačenjem utvrđeno da pripadaju optuženim Milošu Budimiru i Veljku Belivuku, a postupajući tužilac Saša Ivanić pojasnio je da su njihovi DNK tragovi pronađeni na oružju u skrivenoj prostoriji – na jednoj pušci trag Budimira, a na pištolju i prigušivaču trag Belivuka.

Podsećamo, advokat Dejan Lazarević tokom prethodne nedelje pretresa vratio se u ovaj postupak u svojstvu branioca, a zastupa, pored Veljka Belivuka, još 10 optuženih u ovom predmetu.

Lazarević je na samom početku već bio u ulozi branioca u ovom postupku, sve do njegovog hapšenja u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je pripadnik grupe Darka Šarića.

U dosadašnjem toku postupka ispitani su brojni svedoci, oštećeni u ovom predmetu, odnosno članovi porodica osoba za čija ubistva tužilaštvo tereti grupu, kao i oštećeni I.S, koga su, kako je navedeno u optužnici, najpre oteli i držali na stadionu FK Partizan, a potom mučili, zlostavljali i silovali.

Ispitani su i okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari