Suđenje koje dve i po godine stoji u mestu: Zbog čega je 18 puta odlagano pripremno ročište u predmetu "Jovanjica 2"? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Krivični predmet kolokvijalno nazvan “Jovanjica 2”, već dve i po godine ne uspeva da izađe iz faze pripremnog ročišta. Ova okolnost, ali i činjenica da su u ovom predmetu okrivljeni pripadnici policije i bezbednosnih službi, stvorila je u javnosti sumnju da je po sredi opstrukcija kako bi slučaj ostao bez pravnog epiloga.

Prema saznanjima Danasa, pripremeno ročište u predmetu “Jovanjica 2” je od 6. maja 2021. godine odloženo ukupno 18 puta, a održano svega dva puta. Ubedljivo najčešći razlog za odlaganje pripremnog ročišta bilo je odsustvo nekog od okrivljenih ili njihovih branilaca.

Kako nam je rečeno u Višem sudu u Beogradu u čijem Posebnom odeljenju za organizovani kriminal se sudi predmet “Jovanjica 2”, pripremno ročište je prvi put bilo zakazano za 6. i 7. maj 2021. godine, ali zbog nedolaska branilaca okriviljenih nije održano.

Naredna ročišta bila su zakazana za 26. i 27. maj, ali ni ona nisu održana pošto je prvookrivljeni Predrag Koluvija otkazao punomoćje braniocima.

Sledeće ročište zakazano za 14. jun, zapravo je prvo koje je i održano, stvarajući utisak da bi uskoro moglo da dođe i do glavnog pretresa, faze suđenja kojoj može da prisustvuje javnost.

Ipak, tri dana kasnije, 17. juna, pripremno ročište je ponovo odloženo imajući u vidu da je više branilaca okrivljenih tražilo izuzeće predsednika sudskog veća Zorana Ganića.

Zahtev za Ganićevim izuzećem je odbijeno rešenjem predsednika Višeg suda u Beogradu, ali to nije ubrzalo stvari.

Kako su istakli iz suda, narednih deset ročišta (20. avgust 2021., 30. septembar, 22. oktobar, 1. decembar , 23. decembar, 3. februar 2022, 25. februar, 8. april, 10. jun i 20. jul) odloženo je uglavnom zbog nedolaska nekog od okrivljenih ili njihovih branilaca koji su usled zdravstvenih problema bili sprečeni da pristupe na pripremno ročište, pri čemu su se ostali branioci protivili razdvajanju postupka.

Naredno pripremno ročište bilo je zakazano za 2. septembar, ali je otkazano nakon što je branilac Miloša Tofilovića, advokat Nemanja Srzentić, zatražio izuzeće postupajućeg tužioca Saše Drecuna. Ovaj zahtev je naknadno odbačen.

Ročište od 23. novembra odloženo je zbog bolesti jednog od okrivljenih, ali i kako bi se novopostavljeni branilac okrivljenog Saše Vujisića upoznao sa predmetom.

Narednih šest meseci uopšte nije bio ni zakazivan termin za pripremeno ročište u predmetu “Jovanjica 2”, a objašnjenje je bilo da se čeka da Apelacioni sud u Beogradu odluči o izuzimanju pojedinih dokaza iz slučaja “Jovanjica 1”.

Predrag Koluvija
foto FoNet Marko Dragoslavić

Sledeći termin bio je zakazan tek 11. maja 2023. godine, ali je otkazan zbog zdravstvenih problema jednog od okrivljenih. Termin od 23. juna je prezakazan za 29. septembar.

Ovo ročište je najzad održano, ali bez prisustva advokata koji su zastupali okrivljene Milana Kendiju i Aleksandra Tošića. Sud je problem rešio tako što je razdvojio postupak u odnosu na njih dvojicu.

Na poslednjem pripremnom ročištu od 15. novembra okrivljeni su tražili izuzeće postupajućeg tužioca Drecuna, glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladena Nenadića i vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Zahtev za izuzeće Drecuna je odbačen, a odluke Vrhovne tužiteljke i Visokog saveta tužilaštva su, kako je rečeno, dostavljene sudu 4. decembra.

Optužnica “Jovanjica 2” se naslanja na optužnicu u predmetu “Jovanjica 1” koja tereti grupu ljudi osumnjičenih da su organizovali proizvodnju 1,6 tona marihune. Predmet “Jovanjica 2” se bavi grupom koja je, prema optužnici, obezbeđivala operaciju proizvodnje droge.

Osim Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica, optužnica tereti i Aleksandra Tošića, pripadnika BIA, Radovana Bojovića, kriminalističkog inspektora za suzbijanje privrednog kriminala u beogradskoj policiji i Milana Kendiju, pripadnika jedinice za obezbeđenje ličnosti i objekata MUP-a Srbije. Osim njih, optužen je i Saša Vujsić, bivši pripadnik VOA, Zoran Baštovanović, policijski službenik odeljenja za borbu protiv korupcije UKP-a, Miloš Tofilović, Koluvijin vozač i Slaviša Milinković, po zanimanju metalobrusač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari