Suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu odloženo je juče za 3. novembar zbog njegovih zdravstvenih problema. Veštak Vladimir Gašparović rekao je u Županijskom sudu u Zagrebu da bi suđenje bilo previše rizično, dok je sam Sanader rekao da se na tegobe žalio još 5. septembra i da se nadao da će uz kauciju izaći iz pritvora i preglede obaviti kod kuće.


Sanader je iz suda odveden u Kliniku za bolesti srca i krvnih sudova gde je zadržan. Očekuje se da će danas biti vraćen u pritvor.

– Nije u redu što ste tegobe osetili već 5. septembra i niste do sada obavili sve potrebne preglede iako ste imali vremena, ali sud to za sada neće tumačiti kao odugovlačenje postupka – rekao je Sanaderu sudija Ivan Turudić.

Na novinarsko pitanje zašto Sanader nije obavio pregled ranije njegov advokat Jadranka Sloković je odgovorila da se on tada nije osećao kritično, ali da se u poslednje dve nedelje žalio na konstantne bolove u grudima, o čemu je obavestio zatvorsku Upravu i zatvorskog lekara.

– Mi smo u nekoliko navrata u pritvoru intervenisali da ga se odvede na taj pregled, ali taj pregled je zakazan tek juče popodne (četvrtak) – rekla je Sloković. Ne može se, prema njenim rečima, govoriti o odugovlačenju postupka jer je Sanader pet dana ranije tražio lekarski pregled.

– On nije tražio da bude hospitalizovan, tražio je da ga pregleda kardiolog, ako na to treba da čeka pet dana, onda to nije njegov problem, nego uprave zatvora i istražnog sudije kojem smo rekli da se ne obavlja pregled koji je zakazan – navela je Jadranka Sloković.

Sanader je optužen da je uzeo oko 482.000 evra provizije od Hipo banke devedesetih dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova. Protiv njega je podignuta optužnica i zbog navodnog primanja 10 miliona evra mita od kompanije MOL-a kako bi im prepustio upravljačka prava u Ini, a vodi se i više istraga zbog korupcije.

Mislio da ga vode na pregled

Sanaderov advokat Čedo Prodanović je na pitanje hoće li njegov branjenik biti sposoban za nastavak suđenja 3. novembra odgovorio rečima „nismo proroci“, izvestili su hrvatski mediji. Ivo Sanader je u sudnicu došao u trenerci, s jaknom preko ruke i uz pomoć štake. Uoči ulaska u sudnicu pregledali su ga medicinski tehničar i veštak sudske medicine. Sanader se izvinio sudu zato što nije bio u odelu, rekavši da je mislio da ga voze u bolnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari