Sudska odluka je ogledalo znanja sudije 1Jasminka Obućina/Foto Zlatibopres

„Sudska odluka je ogledalo znanja svakog sudije i znam da to nije uvek moguće postići, jer smo opterećeni nedostatkom sudijskih pomoćnika i drugog sudskog osoblja, bez kojih naš rad nije moguć“.

To je poručila Jasminka Obućina, vršiteljka funkcije predsednika Privrednog apelacionog suda, tokom savetovanja privrednih sudova Srbije koje je u toku na Zlatiboru i trajaće do 9. septembra.

Skup je posvećen potrebi ujednačavanja sudske prakse, izmenama Zakona o parničnom postupku, razmatranju problema nejednake oterećenost privrednih sudova u prvom stepenu i drugim temama.

„Pojedini privredni sudovi imaju ili rešavaju od 70 do 80 predmeta mesečno po sudiji i, objektivo, nisu u mogućnosti da ih reše, a drugi primaju svega tridesetak predmeta“, upozorila je Jasminka Obućina.

Prošle godine, rekla je, Privredni apelacioni sud je primio 23.314 predmeta , što je 69 posto više nego 2020., a privredni sudovi u Srbiji 119.112 predmeta, odnosno 18.966 više, nego u 2020. godini.

Sudska odluka je ogledalo znanja sudije 2
Savetovanje/Foto Zlatiborpress

U toj godini, rekla je, zbog tako velikog priliva predmeta, Privredni apelacioni sud je rešio sa 81,98 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u prvom stepenu rešeno 102,74 odsto predmeta.

Govoreći o stečajnim postupcima, posebno u društvenim preduzećima koja su zapošljavala hiljade radnika, kazala je da neki od njih još uvek nisu rešeni i da neki potiču još iz 2011. godine.

„Pokušavamo da ih okončamo, ali“, dodala je, „to ne zavisi od efikasnosti našeg postupanja“.

„Vrlo često zavise od drugih koji učestvuju u stečajnom postupku, ali i od političke klime. Privredni sudovi praktično ne mogu da postupaju, jer poštuju druge zakone ili zato što neki drugi organ ne postupa, zato što nisu rešeni bilateralni odnosi sa pojedninim državama i sličnih problema“, poručila je Obućina.

Kao primer je navela to što ne mogu da se završe stečajni postupci u našim  društvenim preduzećima, čija imovina je u Hrvatskoj, jer ta zemlja, navela je, „još uvek ne želi da zaključi bilateralni sporazum da bi se rešila prava naših građana i pravnih lica u Hrvatskoj“.

Učesnike su pozdravili Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda, predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Ministarstva pravde, kao i Tobijas Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu.

Savetovanje, koje je okupilo oko 300 učesnika, organizovao je Privredni apelacioni sud, uz fiannsijku podršku Ministarstva finansija i Ministarstva pravde Srbije, Visokog saveta sudstva i Saveta Evrope.

Prigovori na trajanje postupaka

Obućina je navela i to da su privredni sudovi opterećeni i predmetima kojiam se traži ubrzavanje postupaka. „U 2016. godini tih predmeta je bilo 4.305, u 2021. godini 27.738, a za prvih šest meseci ove godine 10.449“, rekla je i istakla da je i Privredni apeacini sud imao začajan priliv takvih predmeta i da ih je trenutno 7.000, što je šest puta više nego 2016. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari