Sukob između radnika obezbeđenja i štrajkača pred generalni štrajk u klinici Laza Lazarević 1

Deo zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ održaće sutra generalni štrajk uz ključni zahtev da se direktorka ove ustanove dr Ivana Stašević Karličić smeni. Pre najavljenog štrajka nezadovoljni zdravstveni radnici u tri navrata okupljali su se ispred ustanove u kojoj rade. Poslednji put kada su to učinili u sredu imali su sukob sa predstavnicima obezbeđenja Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Jedna od učesnica protesta – članica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije – dr Aleksandra Đerić kaže za Danas da je reakcija obezbeđenja UKC-a  vid pritiska na štrajkače kako bi se zastrašili i odustali od svojih zahteva. Na drugoj strani Bojan Borovčanin, pomoćnik direktora za opšte poslove i bezbednost u UKC, ističe da je obezbeđenje reagovalo samo zbog nepropisno parkiranog vozila jednog od učesnika protesta, te da njihova reakcija nema nikakve veze sa samim protestom i razlozima za njegovo održavanje.

-Juče smo imali poslednji protest pred generalni štrajk. Dok smo slušali medicinskog tehničara koji je govorio, pojavila su se lica koja smo prvi put videli. Ušli su na prostor naše Klinike govoreći da je jedan auto pogrešno parkiran. To mesto gde je auto bio parkiran je mesto gde mi inače parkiramo kada dolazimo na dežurstvo. U tom periodu je završeno radno vreme apoteke, ispred koje je bio auto. Nama su prišla trojica muškaraca, dvojica su pokazala značke obezbeđenja a jedno lice je odbijalo da nam da bilo kakve informacije. Osoba koja je parkirala auto je kazala da će ga pomeriti. I mi ostali smo se pomerili i vratili u naš krug ustanove jer nam je bilo važno da ne bude neki incident – navodi dr Đerić.

Ona ističe da auto nije ni na koji način smetao, te da je pojavljivanje obezbeđenja UKC „vid pritiska kako bi se stvorio straha kod štrajkača da još jednom razmisle i povuku se sa svojim zahtevima.“

Na drugoj strani Bojan Borovčanin ističe da je upoznat sa onim što se juče desilo a da je ceo problem nastao samo zbog nepropisno parkiranog vozila. Borovčanin dodaje i da su pojedini učesnici protesta bili verbalno agresivni prema radnicima obezbeđenja.

– Postoji određeni punkt gde su stacionirani pripadnici obezbeđenja KC. To je apoteka koja jeste u sastavu KC, i nalazi se preko puta ustanove Laza Lazarević. Gospodin koji je tada radio kao obezbeđenje video je nepropisno parkirano vozilo baš na putu između Klinike i apoteke. Na njegovu sugestiju da se pomeri vozilo, jer je velika frekvencija – dolaze lekovi, prolaze sanitetska vozila, vlasnik auta je verbalno napao pripadnike obezbeđenja, opsovao je. Uključila se policija, koja je tu već bila prisutna,i rekla da ukloni vozilo – kaže Borovčanin.

On ističe da su radnici obezbeđenja reagovali samo zbog nepropisno parkiranog auta i da njihova reakcija nema veze sa samim skupom.

Ovaj protest u sredu bio je inače poslednji pred štrajk upozorenja koji treba da se održi u četvrtak.

Dr Aleksandra Đerić objašnjava da će se štrajk u četvrtak održati od 14:45 van radnog vremena.

-Mi smo na vreme od direktorke tražili da se odredi minimum rada što je obavezno po zakonu. Nismo dobili odgovor. Očekujući takav ishod zakazali smo štrajk posle radnog vremena u 14:45 tako da nećemo narušavati ni radno vreme ni profesionalne obaveze – navodi sagovornica Danasa.

U protestima zposlenih u Klinici Laza Lazarević učestvuju tri sindikata. Njihov primarni zahtev je smena direktorke dr Ivane Stašević Karličić koju optužuju za mobing, loše uslove rada, kažnjavanje zaposlenih koji iznesu stav suprotan njenom….

Prvi protest dela zaposlenih održan je prošle nedelje a u međuvremenu nije bilo nikakvih razgovora između rukovodstva i štrajkača. Ono što se nastavilo kako kaže dr Aleksandra Đerić jesu pritisci na zaposlene u vidu kažnjavanja.

Štrajk je instrumentalizovan

Direktor Klinike Laza Lazarević Ivana Stašević Karličić kazala je u sredu u emisiji Uranak na K1 da su zahtevi štrajkača nesindikalni, te da je ceo protest instrumentalizovan spolja kako bi se pokazalo da zdravstveni sistem ne fukcioniše. Ona je odbacila sve optužbe članova sindikata ističući da se rukovodstvo bolnice u svakom trenutku u svom postupanju vodilo zakonom, postojećim procedurama i najboljim interesima pacijenata. Osvrćući se na protest koji je održan u sredu dr Stašević je rekla da je na njemu bilo 15 zaposlenih a ostali su bili “MMA borci i ljudi koji nisu zaposleni u klinici i ne znamo ko su”. Direktorka je istakla i da ostavku neće dati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari