Protest zdravstvenih radnika: Direktorka klinike Laza Lazarević zabranila zaposlenima da napuste zgradu 1M.Radenkovic/Danas

Deo zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” organizovao je danas protest ispred te ustanove tražeći hitno razrešenje direktorke dr Ivana Stašević Karličić, koju su optužili za revanšizam i mobing. Na protestu se okupilo oko 30-ak zaposlenih van radnog vremena. Tokom protesta se moglo čuti da je direktorka Karličić zdravstvenim radnicima čija je smena bila u toku zabranila da napuste zgradu i pridruže se kolegama.

Poslednja zabrana direktorke dočekana je rečima okupljenih – “Šta je ovo, neki logor?”.

Zdravstveni radnici koji su govorili na protestu i sa kojima je Danas razgovarao istakli su da direktorka zaposlene drži u konstantnom strahu neosnovanim premeštanjima, pokretanjem disciplinskih postupaka i pretnjom otkazima.

Glavni zahtev – smena direktorke

Oni su istakli da se o svim zahtevima može pregovarati osim o zahtevu da direktorka Karličić bude razrešena.

-Okupili smo se jer nas je naterala zajednička muka i patnja koja traje duže od tri godine. Strah je izrodio osećanje besa a to osećanje treba da pretočimo u nešto pametno i pošaljemo jasnu poruku direktorki i nadležnim institucijama da očekujemo njihovu pomoć i razumevanje. Oni moraju da shvate da većina zaposlenih pati zbog ovakvog postupanja direktorke – kazao je Dragan Sinđelić, ispred Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije – Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Njegov kolega Dalibor Gutović, koji je govorio ispred Zajednice sindikata Srbije, kazao je da zaposleni nemaju problem sa sistemom i državom.

-Sistem je nas ispoštovao. Mi jedino želimo da ne budemo maltretirani. Preko 40 odsto nas dobilo je neku prijavu, a cilj je da se ljudi zastraše da ne smeju ništa da kažu. Tražimo od nadležnih da nam pomognu da rešimo ovaj problem. Rešenje je u njihovim rukama, ne u našem, mi najradije ne bismo štrajkovali – kazao je Gutović.

Kliniku napustilo 25 lekara

Protestu se pridružio i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Doktorka Aleksandra Đerić, članica ovog sindikata, kazala je za Danas da lekari u ovoj ustanovi ne mogu više da rade svoj posao, zbog čega je mnogo njenih kolega dalo otkaz.

-Naš rad je onesposobljen zbog trenutne poslovne klime gde smo ograničeni u najosnovnijem radu u smislu određivanja terapije, načina lečenja, kontrole. Ne ostavlja se sloboda lekaru da odluči šta je najbolje za pacijenta koga vodi i koga najbolje poznaje. Pri tome smo stalo premeštani, pacijenti ne znaju ko ih od lekara vodi, ko će ih kontrolisati kada izađu iz Laze, ne mogu da dođu do svog lekara sa kojim rade po 15 godina. Kada se iskaže drugi stav, naiđe se na neprimeren ton koji je pun vređanja i kažnjavanja. Imamo veliki broj radnih naloga po kazni, rešenja pred otkaz bez odgovarajućeg disciplinskog postupka. Lazu je napustilo 25 iskusnih lekara specijalista. Prva pacijentkinja u Lazu je primljena 1861. godine jer je bila opasna za sebe i druge. Posle 200 godina uspešnog rada Klinike, mi nismo više u mogućnosti da pružimo adekvatnu pomoć ljudima koji su opasni za sebe i druge – kazala je dr Đerić.

O problemima sa kojima se suočavaju zaposleni na Klinici za Danas je govorio i jedan od članova štrajkačkog odbora Zoran Kotur, koji je objasnio da će nakon ovog protesta uslediti i generalni štrajk, koji je najavljen za 29. septembar.

-Na Klinici mora da vlada jednoumlje. Što direktorka misli, to moraju da misle i drugi ili će u suprotnom biti kažnjeni na neki način. Pošto nema zakonskog osnova za kažnjavanje, direktorka premešta zaposlene na druga radna mesta, a posledice toga trpe i pacijenti. Pacijenti se vezuju za svoje lekare, ali zbog učestalih premeštanja ne mogu da računaju na istog doktora koji bi radio sa njima. Istovremeno, i zaposlenima je posebno teško. Dovoljan je samo jedan primer – moj kolega koji živi u Sakulama, radio je u Padinskoj skeli. Pošto je autobuska veza loša, on putuje autom i svakodnevno je prelazio u oba pravca oko 60 kilometara. Sada je premešten da radi u beogradski deo i prelazi 120 kilometara – priča sagovornik Danasa.

On ističe da „u bolnici vlada strah“.

– Jedni se boje da ne izgube radno mesto, drugi da ne budu prebačeni na drugo radno mesto. Pokrenuto je mnogo disciplinskih postupaka. Uglavnom dobijaju se opomene zbog bezazlenih stvari kako bi se zaposleni držali u strahu i pod kontrolom. To je pritisak, mlađi su uplašeni ni starijima nije svejedno – zaključuje Kotur, koji osnovne razloge protesta sumira u „narušavanje radne atmosfere, premeštanje zaposlenih na druga odeljenja, zastrašivanje usmenim putem, neosnovano vođenje disciplinskih postupaka, izricanje upozorenja pred otkaz“.

Direktorka negira optužbe

Na drugoj strani direktorka klinike dr Ivana Stašević Karličić odbacuje ove optužbe.

Ona je u razgovoru za N1 kazala da su uslovi rada na klinici svaki dan sve bolji. Kako je istakla premeštanja na druga radna mesta jeste bilo ali zbog kovida.

-Premeštanja je bilo tokom kovida, za dobrobit zdravlja građana. Nije bilo lako raditi nekovid i kovid pozitivna lica sa mentalnim smetnjama. Iako je odlukom Vlade bilo moguće dati usmeni radni nalog, nikada ta procedura ovde nije izostala“, rekla je direktorka klinike „Laze Lazarević“ i dodala da ne stoji ni primedba o menjanju terapeuta pacijentima.

U saopštenju ove ustanove navedeno je i da „Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta“.

-Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan – navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari