Zaposleni u klinici "Laza Lazarević" organizuju protest, optužuju direktorku za revanšizam i mobing 1

Deo zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ održaće danas u 14 časova jednočasovni protest van radnog vremena ispred klinike zbog loših uslova rada u toj ustanovi. Kako za Danas objašnjava član štrajkačkog odbora Zoran Kotur nakon ovog protesta uslediće i generalni štrajk, koji je najavljen za 29. septembar.

Zaposleni u Klinici nezadovoljni su uslovima rada kao i ponašanjem direktorke dr Ivane Stašević Karličić, koju optužuju za revanšizam, nejednak tretman zaposlenih i kažnjavanje onih koji iskažu stav drugačiji od njenog.

Dr Karličić do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na pitanja Danasa. Ona je međutim ranije danas u izjavi za N1 negirala optužbe rekavši da su sve procedure prilikom slanja zaposlenih na druga radna mesta poštovane te da su uslovi rada na klinici svaki dan sve bolji.

Zoran Kotur međutim ističe da na klinici vlada „jednoumlje, te da „ovo nije nikakv štrajk protiv Ministarstva zdravlja, ovo je na nivou ustanove“.

-Na Klinici mora da vlada jednoumlje. Što direktorka misli, to moraju da misle i drugi ili će u suprotnom biti kažnjeni na neki način. Pošto nema zakonskog osnova za kažnjavanje, direktorka premešta zaposlene na druga radna mesta, a posledice toga trpe i pacijenti. Pacijenti se vezuju za svoje lekare, ali zbog učestalih premeštanja ne mogu da računaju na istog doktora koji bi radio sa njima. Istovremeno, i zaposlenima je posebno teško. Dovoljan je samo jedan primer – moj kolega koji živi u Sakulama, radio je u Padinskoj skeli. Pošto je autobuska veza loša, on putuje autom i svakodnevno je prelazio u oba pravca oko 60 kilometara. Sada je premešten da radi u beogradski deo i prelazi 120 kilometara – priča sagovornik Danasa.

On navodi da do ovakvih premeštanja dolazi nakon što zaposleni iskažu neslaganje sa direktorkom.

-Pošto nam je dodeljeno da raspodeljujemo hranu pacijentima, što nije naš posao kao sestara i tehničara, i što i ne bi trebalo da radimo jer nemamo sanitarnu knjižicu, poslali smo dopis, na kraju koga se potpisalo 30 i nešto kolega, i u kome smo tražili da nas oslobodi obaveze deljenja hrane. Posle nedelju dana od nas 30 i nešto, 15 je raspoređeno na druga radna mesta – na drugo odeljenje, drugi kraj grada, na rad u kovid ustanovama… Kako je moguće da ljudi koji izraze drugačije mišljenje od direktorkinog idu u kovid i to po nekoliko puta a srednji rukovodeći kadar kao što su glavne sestre nikad? – pita Kotur.

On ističe da „u bolnici vlada strah“.

– Jedni se boje da ne izgube radno mesto, drugi da ne budu prebačeni na drugo radno mesto. Pokrenuto je mnogo disciplinskih postupaka. Uglavnom dobijaju se opomene zbog bezazlenih stvari kako bi se zaposleni držali u strahu i pod kontrolom. To je pritisak, mlađi su uplašeni ni starijima nije svejedno – zaključuje Kotur, koji osnovne razloge protesta sumira u „narušavanje radne atmosfere, premeštanje zaposlenih na druga odeljenja, zastrašivanje usmenim putem, neosnovano vođenje disciplinskih postupaka, izricanje upozorenja pred otkaz“.

Na drugoj strani direktorka klinike dr Ivana Stašević Karličić odbacuje ove optužbe.

Ona je u razgovoru za N1 kazala da su uslovi rada na klinici svaki dan sve bolji. Kako je istakla premeštanja na druga radna mesta jeste bilo ali zbog kovida.

-Premeštanja je bilo tokom kovida, za dobrobit zdravlja građana. Nije bilo lako raditi nekovid i kovid pozitivna lica sa mentalnim smetnjama. Iako je odlukom Vlade bilo moguće dati usmeni radni nalog, nikada ta procedura ovde nije izostala“, rekla je direktorka klinike „Laze Lazarević“ i dodala da ne stoji ni primedba o menjanju terapeuta pacijentima.

U saopštenju ove ustanove navedeno je i da „Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta“.

-Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan – navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari