Zaposlenima na Klinici "Doktor Laza Lazarević" zabranjene rukavice osim za direktan kontakt 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Zaposlenima na Klinici za psihijatrijske bolesti „Doktor Laza Lazarević“ zabranjeno je da nose rukavice osim kada imaju direktan kontakt sa pacijentima.

Po mišljenju pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića ovakva zabrana „prosto je neverovatna“, međutim, iz Klinike „Laza Lazarević“ poručuju da se radi o racionalnoj upotrebi opreme.

Prošle nedelje zaposleni na Klinici dobili su obaveštenje koje je potpisala v.d. direktorka ove ustanove doktorka Ivana Stašević Karličić, u kome stoji da se „obaveštavaju svi lekari u organizacionim jedinicama Klinike da je strogo zabranjena upotreba rukavica osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentom“.

Odgovarajući juče na pitanje novinara na konferenciji Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je ova zabrana „neshvatljiva“.

– Proverićemo da li je to tačno. Jednostavno ne verujem da iko može da donese takvu meru. Jer sve ustanove imaju zaštitnu opremu, rekao je juče Gojković.

Na drugoj strani, odgovarajući na pitanje Danasa zašto je donesena ovakva odluka i da li na ovaj način može da se ugrozi zdravlje zaposlenih i pacijenta, iz Klinike Laza Lazarević poručuju da se radi o racionalnoj upotrebi zaštitne opreme koju treba da primenjuju službe koje ne rade sa pacijentima, odnosno službe koje brinu o onima koji sigurno nemaju korona virus.

Istovremeno iz Klinike poručuju da zaposleni koji se brinu o novopridošlim pacijentima koriste punu zaštitnu opremu.

– Organizacione jedinice službe Urgentne psihijatrije pretvorene su u izolaciju u kojima novoprimljeni pacijenti borave minimum 14 dana. Zaposleni ove službe rade u fiksiranim timovima, dakle, potpuno nezavisno i ne mešajući se sa ostalim zaposlenima u Klinici. Zaposleni ove službe, osim stalnog nošenja rukavica, imaju obavezu nošenja maski, vizira i po potrebi zaštitnih odela, što se sve uredno i koristi. Na ovim odeljenjima i pacijenti nose maske – navodi se u pisanom odgovoru Danasu i dodaje da u Klinici nijedan zaposlen nije oboleo.

Pitanje o upotrebi zaštitne opreme na Klinici pojavilo se u javnosti nakon što je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić rekao da je „direktorka specijalne psihijatrijske (bolnice) „Laza Lazarević“ napismeno zabranila da se nose rukavice, kao i da je iz ove ustanove pacijentkinja upućena, koja je testirana na kovid, ka VMA“.

Na pitanje Danasa da li u prethodnom periodu neki pacijent upućen na VMA kao zaražen, i ako jeste kada je ustanovljena infekcija, te da li je utvrđen izvor zaraze, sa Klinike odgovaraju da od 11. marta ove godine nijedan hospitalizovani pacijent nije upućen u druge zdravstvene ustanove.

– Ono što zasigurno možemo reći, to je da 24 časa pružamo usluge velikom broju građana u prijemnoj ambulanti Urgentne psihijatrijske službe, gde uglavnom ne možemo znati da li su pacijenti pozitivni ili negativni. Svaku sumnju na infekciju izazvanu korona virusom nakon psihijatrijskog zbrinjavanja upućujemo u nadležne kovid bolnice, kovid centre i kontaktiramo dežurnog epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd – kažu u Klinici i dodaju da se cela ustanova dezinfikuje na svaka dva sata, i da svi zaposleni kao i pacijenti redovno dezinfikuju ruke.

„Rukavice nisu jedina mera zaštite života i zdravlja zaposlenih, koji su u obavezi da dezinfikuju ruke, a posebno u aktuelnoj situaciji. Smisleno je jedino racionalno ih koristiti kada za to postoji opravdanje, odnosno, kada je neophodan manuelni kontakt sa pacijentima, kao na primer kontakt medicinskih sestra i tehničara kada vrše negu pacijenata, npr. pomažu im pri oblačenju, daju injekcije i slično“, dodaju iz ove ustanove.

Dopis

U dopisu koji je stigao zaposlenima na Klinici Laza Lazarević navodi se i da je potrebno „manuelni kontakt sa pacijentima svesti na minimum“. Na pitanje Danasa zašto su doktori dobili ovakvo uputstvo, sa Klinike odgovaraju da je ovo još jedan vid zaštite, te da u psihijatriji manuelni kontakt nije primaran način pregleda. „Mislimo da je veoma važno da naglasimo da nošenje maski i rukavica predstavlja samo jedan mali deo mera zaštite zdravlja u ovoj situaciji, a onaj mnogo veći i složeniji deo, koji laička javnost ne vidi, odnosi se na čitavu organizaciju jedne ustanove“, navode iz Klinike Laza Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari