Istureno odeljenje "Dr Laza Lazarević" 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ ponovo se ovih dana našla u zenitu svakolike pažnje. Pojava je zaista zanimljiva jer spektakularnih događaja u „Lazi“ nije bilo. Nisu prekršeni zakoni o zdravstvenoj zaštiti, pravima pacijenata, ali i ostali sistemski.

Lekari su radili svoje poslove, pacijenti dobijali zdravstvene usluge i zaštitu, a u „Lazi“ je vladao mir, kako rekoše radnici, za razliku od situacije od pre samo godinu dana kada je stavljena tačka na devetomesečne štrajkove zaposlenih smenom v. d. direktora Ivane Stašević Karličić, 1. juna 2023, i imenovanjem Nenada Bjelice, 3. jula iste godine.

Dr laza Lazarević
foto FoNet Marko Dragoslavić

Bonaca koja je vladala 365 dana u Višegradskoj i ogranku „Laze“ u Padinskoj Skeli reklo bi se da se pretvorila u vetar nev(j)eru, koji je puhao svuda samo ne unutar zidova „Laze“.

Pismo Dačiću

U četvrtak, 13. juna, na adresu Socijalističke partije Srbije stiglo je podugačko pismo. Upućeno je Ivici Dačiću i Vladanu Zagrađaninu.

U pismo su iznete optužbe za kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o pravima pacijenata, optužen je, na primer, Bjelica da je zaposlio vozača starog 73 godine, dok neki drugi, a možda i isti taj vozač, često pravi saobraćajke.

„Takođe, vozač `sindikalac` vozi službeni auto bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola, pravi saobraćajne nesreće, a onda se iste zataškavaju“, piše u pismu.

Iz napisanog moglo se shvatiti da je posredno optužen i sam MUP, a možda i aktuelni ministar Ivica Dačić, da te saobraćajke vozača „Laze“ zataškava.

Teške reči, laki potpis

Kao što to obično biva, teške reči iz pisma pratio je lak, takoreći lepršav potpis ispod: „Zabrinuti zaposleni“. I do danas su ostali ti zaposleni anonimni bez obzira na apokalipsu koju su svojeručno opisali, ne direktoru, ne nadležnoj inspekciji, ne Ministarstvu zdravlja, već – političkoj partiji.

Drugi događaj zbio se dva dana od pisanja tog pisma. Bivša v. d. direktorka „Laze“, Ivana Stašević Karličić, imenovana je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

I to bi bilo to. Priča je za sada završena. U medijima.

Ali, u mozgovima potencijalnih korisnika usluga „Laze“ i njihovih porodica sigurno da nije.

Zamislite…

Zamislite osobu koja je prošle nedelje dobila uput za lečenje u toj klinici. Ukoliko joj je problem bio iz spektra anksioznih poremećaja, ovakve prijave nepotpisanih pojedinaca mogle su samo da ga pogoršaju.

Ili, zamislite da, recimo, čitate o tuči, nervozi, alkoholisanju i drogiranju hirurga, koji krše zakone i voze kola bez dozvole izazivajući saobraćajne nesreće, kojima bi trebalo da legnete na operacioni sto.

E, to vam je isto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari