Sukob u kragujevačkoj školi „Toza Dragović”: Kolektiv tvrdi mobing, direktor poriče 1Foto: Z.S.M.

Međuljudski odnosi i proces izbora direktora u kragujevačkoj školi „Toza Dragović” rezultirali su optužbama članova kolektiva na račun direktora za mobing dok on to odlučno poriče.

Listu „Danas” je dobio dva zahteva za pokretanje postupka postavljanja prinudnog upravitelja u Turističko ugostiteljskoj školi „Toza Dragović”. U ovim zahtevima, prosleđenim Ministarstvu prosvete i kragujevačkoj Školskoj upravi navodi se da je direktor Ivica Miljković juče vršio mobing nad njihovom koleginicom Aidom Radović, predsednicom sindikata u ovoj školi.

Kako se navodi u prvom dopisu, koji je potpisan sa Kolektiv škole, do mobinga nad njihovom koleginicom Radović je došlo nakon što je u „Tozi Dragoviću” bila inspekcija radi provere diploma zaposlenih, a direktor je posumnjao da ih je ona pozvala.

„Urlao je na nju da mu je neprijatelj, da je kriva što mu sve sve to dešava. Unosio se u facu i drao” ističe se, između ostalog, u ovom spisu u kome je navedeno da ga je Aida Radović „molila pred kolegama da prestane, tresla se i plakala”.

Ove navode nam je potvrdila i profesorka Radović koju smo zatekli na protestu prosvetnih radnika u Beogradu. Ona kaže da je juče bila verbalno napadnuta od strane direktora Miljkovića, ali zbog najave štrajka prosvetnih radnika.

– On je vikao na mene rekavši da neće da dozvoli da se zvoni na pola sata od trajanja časa kako bi se na taj način održi štrajk upozorenja. Pet puta sam ga opomenula da imam 60 godina i da nisam balavica da neko viče na mene. Za takvo ponašanje nema osnova i opravdanja a o svemu možemo normalno da razgovaramo, kaže Aida Radović koja u ovoj školi radi više od 26 godina.

Ona je u ovoj školi predsednica ogranka Unije sindikata prosvetnh radnika i zaposlena je od od školske 1995/96. godine, najpre kao profesorka srpskog jezika, a potom u biblioteci.

Kako nam je rekla profesorka Radović se posle ovog događaja obratila sekretaru i zamenicima direktora škole.

– Samo sam im rekla da hoću da znate da ako se šlogiram ili mi se nešto desi da je za to kriv direktor i da je njegovo ponašanje izazvalo ovakvo moje psihičko stanje, kaže ona.

Po njenim rečima tu se zatekao i direktor Miljković koji joj se obratio rečima da je „osetljiva i nežna žena”.

– Koliko god sam ja osetljiva ili nežna niko nema pravo na mene da viče, zaključuje Aida Radović.

U razgovoru za Danas, ona ističe da nije ovaj slučaj prijavila policiji, kao i da ne zna za prijave povodom ovog slučaja Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi.

Za drugi dopis u kome se navode brojne nepravilnosti u radu direktora Miljkovića i narušeni međuljdski odnosi u kolektivu na čijem je čelu, Aida Radović podseća da je u toku izbor novog ili ponovno postavljenje Miljkovića na ovu funkciju.

Po njenim rečima, izborima na nastavničkom veću drugi kandidat Aleksandar Radišić dobio je više glasova od Miljkovića.

– Potom je, međutim, Školski odbor glasao za Miljkovića sa šest glasova u njegovu korist i tri protiv. Sada je sve to u procesu i poslato je ministru prosvete koji o tome treba da donese konačnu odluku. Mislim da je taj strah da li će biti ponovo izabran izazvao ovakvo njegovo ponašanje i to što nje dozvolio da se organizjje štrajk polusatnim časovima, smatra Aida Radović na koju je posle svega ova situacija „ostavila gorak ukus”.

Ivica Miljković, direktor škole sve ovo odlučno demantuje.

– Ništa od toga nije tačno, kaže on ali ne želi da daje nikave izjave medijima jer je, ističe, u ranijem periodu imao loša iskustva sa novinarima. Zbog toga je u razgovoru najavio da će se javnosti, u toku dana, obratiti svojim pismenim saopštenjem.

Ipak, ono do zaključenja ovog teksta nije stiglo, a kada smo ga ponovo pozvali na njegov telefon se javila osoba koja se predstavila kao sekretar škole i prenela nam poruku da je „direktor na veoma važnom sastanku i da će biti dostupan za dva-tri sata”.

Rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović, kaže da je upoznat sa sadržajima zahteva koji su upućeni iz škole „Toza Dragović” ali da to nije njihova ingerencija.

– Mi, kao Školska uprava nemamo nikavu nadležnost u takvim slučajevima. Sve prijave ili zahteve koji pristižu iz školskih kolektiva prosleđujemo republičkoj Prosvetnoj inspekciji a oni takve predmete mogu da pošalju opštinskoj inspekciji. Školska uprava je zadužena za kvalitet rada škola ali se to odnosi samo na nastavu, a sve što se tiče pravnih stvari time se bave inspekcije koje nisu u našoj nadležnosti, kaže on.

Joksimović navodi da zaposleni u školama znaju za to ali ga ipak obaveštavaju da su mu poslali prijave ili zahteve, a on im odgovori da ih je prosledio republičkoj Prosvetnoj inspekciji.

Tako je bilo i sa ove dve, najnovije iz škole „Toza Dragović”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari