Sunovrat prosvete vodi nas na tržište najjeftinije radne snage: Slađan Rakić Kragujevačka incijativa 1Foto: Z. S. M. (arhiva)

 

Prošla su tri i po meseca od stravičnog zločina u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, a Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije, osim solomonskog prekida prethodne školske godine, nisu ama baš ništa konkretno preduzeli da bi podigli nivo bezbednosti učenika i nastavnika u školama, kaže Slađan Rakić, odbornik Kragujevačke incijative u gradskom parlamentu.

Na pragu je nova školska godina u kojoj će roditelji sa strepnjom slati, a nastavnici dočekivati đake.

– Ubistvo u beogradskoj školi je posledica sunovrata prosvete, socijalnog i društvenog statusa prosvetnih radnika i promocije kriminala, nasilja i prostitucije na medijima sa nacionalnom frekvencijom. Umesto da se mizerno plaćenim i obespravljenim nastavnicima koji su u školama neretko izloženi poniženjima i nasilju, kroz povećanje zarada i obezbeđivanja mehanizama za nesmetano odvijanje nastave vrate dostojanstvo i autoritet, njima su tokom leta plate umanjene i do desetak procenata, kaže Rakić.

Po njegovom mišljenju na ovaj način, Ministarstvo prosvete je pokazalo nameru da sistematski nastavi sa urušavanjem prosvete, što dovodi do stravičnog pada kvaliteta nastave, rezultata učenika i interesovanja brucoša da upišu nastavničke smerove na fakultetima.

– Ovo je siguran put da umesto da postanemo država nauke i znanja, budemo tržište najjeftinije, neobrazovane radne snage kojim će gospodariti loši đaci sa kupljenim diplomama, smatra on.

S obzirom na dramatičnost situacije i nebrigu organa vlasti kako za kvalitet prosvete, tako i za bezbednost u školama, Kragujevačka inicijativa poslednju šansu za zaustavljanje sunovrata vidi u dijalogu i stvaranju saveza između roditelja i nastavnika i u odlučnosti da zajedno preduzmu odlučne korake u borbi od zajedničkog interesa kako za spas prosvete tako i interesa društva u celini.

– Stoga pozivamo sve roditelje i nastavnike da nam se jave i da zajedno zaustavimo propadanje i krenemo napred, završava svoje obraćanje javnosti i medijima Rakić ispred Kragujevačke inicijative.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari