“Ugroženi su nam život i zdravlje": Protest prosvetnih radnika u Kragujevcu 1Foto: V. G.

Na prepunom Đačkom trgu u Kragujevcu prosvetni radnici održali su danas protest “Stop nasilju u školama”.

Oni od Ministarstva prosvete traže da se za sve zaposlene u školama, ne samo nastavnike i profesore, uvede status službenog lica, odnosno da im se efikasnim zakonima garantuje bezbednost i nesmetan rad.

Traže i da se zakonskom regulative skate sve procedure i postupci u utvrđivanju odgovornosti kada dođe do nasilja i da nasilnici krivično odgovaraju.

Ukoliko učenici ne mogu da budu krivično gonjeni, prosvetari traže da umesto njih odgovaraju njihovi roditelji.

“Ugroženi su nam život i zdravlje": Protest prosvetnih radnika u Kragujevcu 2
Ljiljana MIletić/Foto: V. G.

– U obrazovnom sistemu Srbije sada ne postoji apsolutno nijedan način da se nasilje spreči i sankcioniše. Najteža kazna koju učenik u srednjoj školi može da doživi je da iz nje bude isključen. On će se samo upisati u drugu školu, završiće je i nastaviće da vrši nasilje. U osnovnim školama čak ni izbacivanje nije opcija. Ako je država obezbedila status službenog lica čitaču struje iz EPS-a, mora i nama, istakla je Ljiljana Miletić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.

Ona je pozvala Ministarstvo da zaustavi vršnjačko nasilje u školama, koje je u poslednje vreme eskaliralo i ima strašne posledice.

Podsetila je na nedavni slučaj vršnjačkog nasilja u Subotici, kada je učeniku usled povreda zadobijenih u školi odstranjena slezina.

Milan Jevtić, profesor istorije i koordinator Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca, istakao je da su se na Đačkom trgu do sada okupljali da ukažu na egzistencijalne probleme, na položaj nastavnika u školama i da bi skrenuli pažnju na zarade koje su odavno ispod republičkog proseka.

Međutim, kaže, došlo je neko zlo vreme u kome prosvetni radnici moraju da apeluju da im se sačuva život i zdravlje.

– U ovoj zemlji nastavnici su bili grupa koja je najviše nadzirana. Pod strogim smo nadzorom uprava škola, savetnika, nadzornika inspekcija, ukupno 11 vrsta nadzora. Više su nas nadzirali nego neke navijačke gripe, kao da nije reč o ljudima koji se bave vaspitanjem i obrazovanjem dece već o grupi nasilnika i huligana. Do sada smo bili zaronjeni u gomilu papira, sada smo i fizički ugroženi, rekao je Jevtić.

Okupljenim nastavnicima, profesorima i građanima Kragujevca obratila se i Marija Blagojević, profesorka Prve tehničke škole, koja je istakla da je potpuno jasno da se prosvetni radnici bore sa jednom novom ideološkom diktaturom u obrazovanju.

– Ako ne radimo svi po istim obrasvima, po istom nalogu, nismo dobri nastavnici. I pored toga što dobijamo jedinice od svojih nadzornika, u izvozu znanja u beli svet nikada nismo bili bolji. Ne smemo da odustanemo u ovoj borbi, jer ako nas sada ucene povećanjem naših zarada, onda nismo zaslužili ni ove koje trenutno imamo, istakla je Blagojević.

Posle protesta koji je trajao 30 minuta, okupljeni prosvetni radnici su krenuli ka zgradi Školske uprave u Kragujevcu.

Oni su pokušali da svoje zahteve proslede načelniku Školske uprave, ali po rečima Ljiljane Miletić sve kancelarije su bile prazne.

Prosvetni radnici su zatim kratko blokirali ulici Save Kovačevića, u kojoj se nalazi zgrada Školske uprave, a zatim su se mirno razišli.

Inače, protestu “Stop nasilju u školama” pridružile su se sve kragujevačke škole.

U 28 na snazi je bila potpuna obustava nastave, dok je u pet škola nekoliko nastavnika radilo.

U dve škole časovi su bili skraćeni na 30 minuta, dok dve specijalne škole nisu, zbog specifičnosti posla kojim se bave, mogle da prekinu nastavu, ali su njihovi predstavnici bili na Đačkom trgu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari