Obeležena 21. godišnjica napada OVK na opštinu Orahovac 1Foto: Dejan Baljosevic

U Velikoj Hoči, kod spomenika otetim i ubijenim Srbima iz ovom mesta i obližnjeg Orahovca juče je parastosom i polaganjem cveća obeležena 21. godišnjica prvih masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba na Kosovu i Metohiji.

U prvom oružanom napadu, kojim je OVK ozvaničio svoje delovanje, od 18. do 22. jula 1998. u Orahovcu i okolnim srpskim selima ubijeno je sedmoro Srba i kidnapovano je stotinak srpskih civila.

U saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, otetih i ubijenih lica na prostoru bivše Jugoslavije, podseća se da je u napadu na Orahovac 1998. „proterano svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište, koje je odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK“. Najdrastičniji bio je primer porodice Kostić iz Retimlja, kojoj je oteto 14 članova, među kojima je najmlađi bio 17. godišnji Nebojša Kostić.

„Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. U jami Volujak u opštini Klina i u masovnoj grobnici kod Mališeva 2005. pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok sudbina preostalih još nije rasvetljena“, navodi se u saopštenju.

Srpska koordinacija ukazuje na „odgovornost tzv. OVK za ratne zločine u opštini Orahovac, čiji pripadnici danas vrše vlast na KiM“ i upozorava da je „praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, kojoj su svojim nečinjenjem i nevršenjem mandata određenog Rezolucijom 1244 SB UN doprinele međunarodne misije na KiM – Unmik, Kfor i Eulesk, dovela do toga da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću“. Od „pravosudnih vlasti Srbije i drugih pravosudnih institucije“ Srpska koordinacija traži hitno procesuiranje bivših pripadnika OVK odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na teritoriji opštine Orahovac 1998. godine.

„Pamtimo zločin u Orahovcu“

Na groblju Orlovača pored Beograda sahranjeni su posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava i tamo je juče održana komemoracija kojoj su, pored porodica, prisustvovale Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava. Predstavnici ovih NVO položili su venac sa natpisom „Pamtimo zločine u Orahovcu“. „Ovim činom Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava izražavaju saosećanje i solidarnost sa porodicama žrtava, kao i podršku njihovim zahtevima za utvrđivanjem svih činjenica o ovom zločinu i privođenjem svih počinilaca pravdi“, saopštavaju ove NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari