Superćelijska oluja pogodila je i njih, mnoge su stradale, neke operisane: Fotografije svedoče koliko im je strašno bilo 1Foto: Slobodan Marković / Facebook/ Društvo za pručavanje ptica Srbije

 

Superćelijske oluje koje su poharale čitav Balkan, a u kojima je više ljudi izgubilo život, mnogi bili povređeni, a još se zbraja velika materijalna šteta, nisu ostavile predaha niti vremena da pomislimo na ostala živa bića koja su, takođe, stradala ili su povređena tokom istih razornih oluja.

Svakako su među njima ptice, posebno rode, o čemu upozoravaju članovi Društva za proučavanje ptica Srbije na svojoj Fejsbuk stranici.

„Danas telefon ne prestaje da zvoni usled dojava građana o brojnim pticama povređenim u sinoćnoj oluji koja je zahvatila čitav region. Tome u prilog, nažalost, svedoče i slike iz Donjeg Međurova, niškog sela roda, gde su se srušila dva ovogodišnja gnezda belih roda“, stoji u objavi od prekjuče.

Kako se dodaje, oni su izašli na teren zajedno sa Ivanom Medenicom, ornitologom iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kako bi zajedničkim snagama sanirali posledice.

„Gnezdo koje je palo sa dimnjaka imalo je tri mladunca od kojih smo dva vratili u improvizovano gnezdo na krovu kuće, gde su im se roditelji pridružili kroz par minuta. Treći mladunac je bio vidno pod stresom, srećom bez povreda, tako da je trenutno na oporavku u Udruženju Zoo planet u Nišu“, napislali su iz Udruženju za zaštitu divljih ptica.

Kako su dodali, rode iz drugog gnezda nisu imale tu sreću, tamo je jedini mladunac nastradao od pada sa krova, dok je jedna odrasla jedinka imala otvoren prelom noge i operisana je, zahvaljujući veterinarima iz ambulante Radoš vet.

„Takođe se nalazi na oporavku u Udruženju Zoo planet. Nadamo se da će uspeti krajem leta da se pridruži ostalim rodama i krene put Afrike. Zahvaljujemo svim učesnicima današnje akcije koji su se potrudili da sve jedinke belih roda dobiju adekvatnu pomoć. Visoke temperature koje utiču na zdravlje celokupnog živog sveta, promena obrazaca padavina, povećanje učestalosti i razornosti ekstremnih vremenskih prilika, ljudske i životinjske žrtve kao i materijalna šteta ne dopuštaju više ni trenutak zabijanja glave u pesak pred problem klimatskih promena, realnosti koju živimo“, upozorili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari