Nedavna racija u nevladinim organizacijama u Rusiji, pa i onima koje se finansiraju iz Nemačke, bila je juče, kako se i očekivalo, glavna tema posete ruskog predsednika Vladimira Putina Nemačkoj, ali očekivanih oštrih tonova, bar javno, nije bilo. U skladu sa povodom – Rusija je sa preko 100 firmi u šest paviljona partner ovogodišnjeg Sajma visoke tehnologije u Hanoveru – nemačka kancelarka Angela Merkel je u svom govoru napomenula da će „saradnja biti uspešnija ako postoji aktivno civilno društvo„ i da je otvorena atmosfera u jednom što je moguće pluralističkijem društvu nezamenjiv uslov i za ekonomski boljitak, pa da u skladu sa tim „nevladinim organizacijama treba dati šansu“, ali ništa više od toga, podvukli su i nemački mediji.

Pred sajamskom zgradom demonstranti su nosili lutke sa Putinovim likom i raznim porukama, a na njegovo priznanje da Moskva isporučuje oružje Siriji „jer nije zabranjeno isporučivati ga legalnoj vlasti“, demonstranti su tražili da Rusija sa time prestane, ali, tvrdi dopisnik ruskog lista Komersant, uzvike demonstranata su sasvim pokrile pesme kozačkog ansambla koji je na Sajmu uspešno nastupio.

Prvi kanal nemačke televizije (ARD) postavio je na svoju internet stranu opširni, ali na problem rada nevladinih organizacija veoma koncentrisani intervju sa Vladimirom Putinom i, zanimljivo, pretežan deo komentara čitalaca bio je na liniji već veoma kritikovanog socijaldemokratskog kandidata za nemačkog kancelara Pera Štajnbrika.

Štajnbrik, kome su prigovorili da je na liniji bivših nemačkih kancelara Helmuta Šmita i Gerhard Šredera, u intervjuu Cajtu, datom baš u nezgodno vreme ruskih NVO-provera, rekao je da je Rusija Nemačkoj više partner nego konkurent i da joj treba prigovarati na demokratskom deficitu i kršenju ljudskih prava, ali „u bilateralnim razgovorima, a ne na tržnici“. Otprilike tako misli i većina, ili bolje reći gotovo svi komentatori na sajtu ARD-a.

Ogromna većina komentatora tvrdi da nevladine organizacije za pare nemačkih poreskih obveznika služe za „političku manipulaciju, potkupljivanje i opremanje protesta i pučističkih pokušaja“, da Nemačka to ne radi po svojoj volji nego kao američki vazal, da oštrije postupke primenjuje pri proveri primalaca socijalne pomoći nego Putin pri proveri nevladinih organizacija, da bi bolje bilo pare dati Grčkoj i drugim EU državama, da Rusija može pomoći Nemačkoj da se oslobodi starateljstva i prevlasti Amerike. Mada ima i retkih koji Nemačkoj preporučuju da, pošto je uspešno našla zamenu za atomsku energiju, nađe i zamenu za ruski gas i tako se oslobodi i od te zavisnosti.

Sam Vladimir Putin je u delu intervjua, koji je emitovala Ruska televizija, rekao da sama ruska država na zapadu finansira samo dve takve organizacije – jednu u Parizu i jednu u Americi. Ruski predsednik je ustvrdio da je Rusija donela zakon, prema kome se NVO koje primaju pare iz inostranstva a bave se u Rusiji političkom delatnošću moraju obeležiti kao strani agenti, po ugledu na isti takav američki zakon donet još 1938. koji važi i danas. I primenjuje se na onu rusku organizaciju u Americi.

„Femen da ide na nudističku plažu“

Dok je u društvu svoje domaćice Angele Merkel Putin obilazio Sajam visoke tehnologije, u toplesu mu se približila pripadnica feminističkog pokreta Femen sa „uvredljivim ćiriličnim sloganom“ na leđima, navode dopisnici. Još dve žene u blizini dobacivale su Putinu da je diktator. Na potonjoj konferenciji za novinare Putin je rekao da mu se performans dopao i da to nije „ništa užasno“. Dodao je, međutim, da „ako neko želi da pokreće politička pitanja bolje mu je da to čini obučen“, te da je golotinja prikladnija za drugačija mesta, „kao što je nudistička plaža“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari