Suspendovan direktor RTK 2 Željko Tvrdišić 1Foto: Logo

Odbor Radio televizije Kosova (RTK), na vanrednoj sednici održanoj 30. septembra, nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja u Banjskoj, preduzeo je nekoliko važnih mera da, kako navodi, ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja, među kojima je i suspenzija direktora RTK 2 Željka Tvrdišića, prenosi taj medij.

U saopštenju Upravni odbor RTK navodi da je, nakon detaljne rasprave i analize situacije u vezi sa emitovanjem hronike na vestima RTK 2 (kanal na srpskom jeziku) 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, Upravni odbor jednoglasno odlučio da suspenduje direktora RTK 2 Željka Tvrdišića sa funkcije na 30 dana.

„U ovom periodu, rukovodstvo RTK će izvršiti detaljnu analizu situacije i izveštavanja uopšte, kako bi se identifikovala sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzela odgovarajuće mere za njihovo otklanjanje. Takođe, protiv svih lica umešanih u povrede profesionalnog izveštavanja biće preduzete i druge disciplinske mere koje su definisane zakonima i propisima sa kojima RTK posluje“, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo online.

Dodaje se da je poznato je da je predsednik Upravnog odbora RTK 24. septembra putem elektronske pošte zamolio generalnog direktora, a samim tim i sve jedinice da budu opreznije i budnije u odnosu na situaciju, kao i da profesionalno izveštavaju.

„Odbor RTK nastavlja da podržava slobodu medija, profesionalizam i integritet nezavisnog izveštavanja, i odlučan je da obezbedi da sve akcije budu u skladu sa ovim principima i sa Zakonom o RTK i ustavnim duhom Republike Kosovo“, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari