Suspendovana tri radnika Republičkog geodetskog zavoda zbog umešanosti u hakerski napad 1Foto: rgz.gov.rs

Informacije koje je objavilo nekoliko medija – da su suspendovana tri radnika Republičkog geodetskog zavoda zbog umešanosti u nedavni hakerski napad – nisu potvrdili ni predstavnici sindikata, ni RGZ. Tačnije – suspenziju su dobili predsednici tri sindikata u RGZ, potvrdila je za portal N1 Dijana Konstantinović, predsednica JOS sindikata u RGZ.

„Danas kada sam došla na posao, nalog za logovanje u kompjuter već mi je bio ukinut, nisam mogla da radim, a plata mi je prepolovljena, iako rešenje o privremenom udaljenju s posla nisam dobila. Ali me je šef obavestio da je rešenje o mojoj suspenziji dostavljeno njemu – mejlom“, kaže Konstantinović.

„Pre tri nedelje premeštena sam sa radnog mesta u Novom Sadu na radno mesto u Srbobran. Rešenje o privremenom udaljenju sa posla nisam dobila – ni mejlom, ni pismenim putem. Ali mi je danas bilo onemogućeno da radim“, navodi Dijana Konstantinović.

Ona se, kako objašnjava, od danas privremeno udaljava sa radnog mesta do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog 20. jula, o čemu – takođe nema informaciju, niti rešenje.

Sagovornica portala N1 dodaje da su meru udaljenja sa rada dobili i predsednici još dva sindikata u Republičkom geodetskom zavodu – ASNS i Nezavisnost.

Na pitanje da li su tačni navodi pojedinih medija da su suspendovana tri radnika RGZ zbog umešanosti u nedavni hakerski napad, ona odgovara da „tu ne pronalazi sebe“.

„Volela bih da napišu na koja tri radnika su mislili“, ističe sagovornica portala N1.

I Stevan Todorov, predsednik ASNS sindikata u RGZ za portal N1 je izavio da pretpostavlja da su troje suspendovanih u stvari – tri predsednika sindikata.

„Pretpostavljam da su to troje zaposlenih koji su supendovani u stvari tri predsednika sindikata – JOS, ASNS i Nezavisnost. Jer, u poslednje vreme se vodi hajka – progon tri predsednika sindikata, koji su za suspendovanje sa posla, od današnjeg dana pa do okončanja pokrenutih neosnovanih disciplinskih postupaka, saznali danas. I to na osnovu obaveštenja direktorovog sindikata – Geosindikat“, kaže za portal N1 Stevan Todorov, predsednik ASNS sindikata u RGZ.

On ističe da za druge suspendovane radnike u RGZ – nisu čuli.

Na pitanje portala N1 upućeno direktoru RGZ Borku Draškoviću – da li je troje radnika RGZ suspendovano zbog umešanosti u hakerski napad – dobili smo kratak odgovor: „Takvi podaci se ne objavljuju“.

Podsetimo, od 14. juna RGZ je, kako je saopšteno iz ove institucije, bio na meti intenzivnog hakerskog napada, pa su u RGZ zbog zaštite podataka aktivirali sve bezbednosne protokole i zaključali celokupan informacioni sistem.

Kada se ceo sistem ponovo vratio u rad, direktor RGZ je za Blic naveo da je u pitanju bila „računarska sabotaža“ koja je došla iz četiri zemlje. Prema njegovim rečima, u vraćanju sistema u rad učestvovali su ruski IT stručnjaci koji štite rusku vladu, ali i američka kompanija, kao i domaći stručnjaci.

Pomenuta tri sindikata ukazivala su na probleme u radu katastra i uputila u junu i julu otvorena pisma premijerki i predsedniku Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari