Sutra sednica Skupštine grada Subotice: Komunalije neće poskupeti, plaćanje priključka za gas u 12 rata 1Foto: J. Patarčić

Sednica Skupštine grada Subotice, 18. po redu, sazvana je u četvrtak, 20. januara, a na dnevnom redu će se naći 15 tačaka, od kojih se najznačajnije odnose na davanje saglasnosti na programe poslovanja 12 javnih i javno komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Prema rečima Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada Subotice, ovi programi obuhvataju iznos u visini od 6,5 milijardi dinara, a najznačajnije je to što je osnov za finansijski rast preduzeća povećavanje broja korisnika usluga, a ne cena.

“Cene su netaknute i tako će i ostati. Znači, nije došlo i neće doći do poskupljenja”, kazao je Balint Pastor na konferenciji za medije.

Kada su u pitanju konkretni programi poslovanja preduzeća, za JKP “Vodovod i kanalizacija” u ovoj godini je predviđeno oko 30 miliona dinara za bušenje i opremanje bunara, dok će ovo preduzeće iz sopstvenih sredstava izraditi projekte za proširenje kanalizacione i vodovodne mreže u mesnim zajednicama Željezničko naselje i Zorka.

“Ovo preduzeće se intenzivno priprema i za početak realizacije projekta u okviru ‘Čiste Srbije’. To će biti najveći projekat najveće investicije u proteklih, možda nije preterano reći, 100 godina. Samo u Subotici ovaj projekat obuhvata izgradnju kanalizacione mreže u 120 ulica, a gradiće se kanalizacija i na Paliću, u Bajmoku i Čantaviru, a u potonje dve mesne zajednice izgradiće se i prečistači”, rekao je Pastor.

Predviđeno je i proširenje gasovodne mreže JKP “Suboticagas” u ukupnoj dužini od 13 kilometara, projektovaće se 20 kilometara nove mreže, a realizovaće se 500 priključaka.

“Ono što je još radosna vest za građane Subotice, to je da će biti u mogućnosti da plaćaju priključke na gasovodnu mrežu u 12 mesečnih rata”, istakao je predsednik Skupštine grada.

On je dodao da su programom poslovanja JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje predviđena sredstva, između ostalog, za rehabilitaciju Somborskog puta, Zorkine i ulice Jovana Mikića, kao i ulica u mesnim zajednicama Ker, Gat, Kertvaroš i drugim.

Kada je u pitanju JKP “Čistoća i zelenilo”, predviđena su sredstva u visini od 15 miliona dinara za početak rekultivacije nesanitarne deponije “Aleksandrovačka bara”.

“Prema ovim planovima, javna preduzeća će uplaćivati u gradski budžet 50 odsto dobiti iz 2021. godine, umesto 70 odsto, kao što je bilo do sada. To je značajno za građane Subotice zbog toga što će 50 odsto dobiti tih javnih preduzeća onda moći da preusmere u investicije, izradu novih projekata i njihovu realizaciju”, dodao je Pastor.

Inače, sednica Skupštine grada će se održati u januaru posle gotovo desetak godina, jer je uobičajeno da se saziva svakog prvog četvrtka u mesecu, što u januaru nije moguće zbog praznika. Naredna, 19. sednica Skupštine grada najavljena je za 3. februar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari