Sutra završne reči na haškom procesu oficiru OVK Mustafi optuženom za zločine nad Albancima 1EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Završne reči na suđenju oficiru OVK Saljihu Mustafi (Salih), optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.

Završnu reč, u kojoj će predložiti i kaznu, sutra će izložiti tužioci, a u sredu, 14. septembra, Mustafina odbrana i zastupnik žrtava.

Dodatne argumente, strane u postupku razmeniće u četvrtak, 15. septembra.

Proces Mustafi (50) počeo je 15. septembra prošle godine, kao prvo suđenje pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Suđenje je trajalo do 20. juna ove godine. Tužioci su izveli 14 svedoka, a u Mustafinu odbranu iskaz je dalo 15 svedoka.

U procesu je učestvovalo i osam žrtava, koje, po pravilima suda, imaju pravo na odštetu, ukoliko Mustafa bude proglašen krivim.

Koje fizičke i mentalne traume su žrtve pretrpele procenio je veštak koga je imenovalo raspravno veće.

Finansijski ekspert je, na osnovu te procene, sudijama podneo izveštaj o primerenoj odšteti koja bi mogla biti dodeljena žrtvama.

Mustafa je optužen, u četiri tačke, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca u logoru OVK u selu Zlaš u aprilu 1999.

Po optužnici, Mustafa je bio „komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije, koje je pripadala operativnoj zoni Lab OVK“.

Zločini za koje je Mustafa optužen počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999.

Jedan zarobljenik je bio ubijen, a ostali su, posle zlostavljanja i mučenja, bili pušteni na slobodu.

Da su žrtve bili kosovski Albanci, koje je OVK smatrala saradnicima vlasti Srbije, proizlazi iz navoda optužnice da je, tokom ispitivanja i zlostavljanja, Mustafa zarobljenike nazivao „špijunima“ ili im je tražio da „otkriju špijune“.

Takođe, optužnica tereti Mustafu da je zarobljene diskriminisao „na političkoj osnovi“, iz čega se može zaključiti da su to bile osobe koje je OVK video kao političke protivnike među Albancima, poput članova Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 28. septembra 2020., Mustafa je odbio da se izjasni o krivici, na šta je imao pravo po pravilima suda. Mesec dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

Presudu Mustafi naknadno će izreći raspravno veće kojim predsedava sudija Mapi Feld-Folja (Mappie Veldt-Foglia) iz Holandija.

Članovi veća su sudije Roland Dekers (Dekkers), takođe iz Holandije, Žilber Biti (Gilbert Bitti) iz Francuske.

Rezervni sudija je Vladimir Mikula iz Slovačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari