Suvoborska greda traži da im se omogući overavanje potpisa narodne inicijative u selima 1Ilustracija Foto: Ekološki ustanak

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ optužilo je danas načelnika Opštinske uprave Gornjeg Milanovca Dejana Veljovića da opstruira narodnu inicijativu za izmene zakona kojim bi se zabranilo iskopavnaje litijuma i bora u Srbiji i zatražilo da ministarka lokalne samouprave Marija Obradović reaguje na, kako su naveli, „samovolju“ načelnika.

Načelnik Opštinske uprave Veljović odbio je zahtev ekološkog udruženja da pošalje u milanovačka sela Pranjane i Vraćevšnicu službene osobe koje bi overavale potpise meštana za narodnu inicijativu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

„Veljović je odbio naš zahtev uz obrazloženje da opštinska samouprava nije u mogućnosti da vrši overu potpisa na terenu, te da član 7. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i propisuje da se overa potpisa vrši u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi“, navodi se u saopštenju ekološkog udruženja.

To udruženje je zatražilo tumačenje Ministarstva lokalne samouprave koje je potvrdilo da overivači potpisa narodnih incijativa mogu izaći na teren.

„Zato se obraćamo Vama, sa pitanjem da li je Zakon ‘glava sa stotinu jezika’ ili je u pitanju Veljovićeva samovolja da Zakon tumači u skladu s nekim njemu znanim interesima“, navela je „Suvoborka greda“ u pismu ministarki Obradović.

Ekološko udruženje je ministraki uputilo molbu da reaguje na načelnikovo „slobodno tumačenje i relativizaciju normi propisanih Zakonom“, kako bi se zainteresovanim meštanima mesnih zajednica Vraćevšnica i Pranjani, kao i stanovništvu okolnih sela, udaljenih i po više od 40 kilometara od lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu, omogućilo potpisivanje narodne inicijative.

„Narodna inicijativa o izmenama Zakona o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora, izmedju ostalog, direktno se tiče stanovništva pranjanskog kraja“, navodi se u pismu udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari