Ekološki karavan protesta i prikupljanje potpisa za zabranu iskopavanja bora i litijuma kreću 10. marta 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC/EV

Savez ekoloških organizacija i inicijativa Kreni-promeni 10. marta kreću u ekološki karavan protesta po Srbiji pod nazivom “Srbija nije na prodaju” i prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, kaže za Danas Savo Manojlović, direktor za kampanje Kreni Promeni i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Neki od gradova u kojima će biti organizovani ekološki protesti od vikenda su Bor, Niš, Novi Sad, Loznica, Zrenjanin, Čačak i mnogi drugi.

Manojlović kaže da je predlog zakona verifikovan bez zamerke.

– Predlog zakona sa obrazloženjem koji je pripremio ekspertski tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je, želimo posebno istaći, verifikovan ovaj put odmah i profesionalno, bez bilo kakve zamerke od strane Narodne skupštine, a pripremljena je i sva prateća dokumentacija poput obrazaca za overu potpisu. U pojedinim opštinama je skupljanje već počelo, ali u određenim opštinama i gradovima je traženo da se skupljanje pomeri kako bi overivači bili stavljeni na raspolaganju strankama za skupljanje potpisa za predsedničke kandidate – navodi on.

Prema njegovim rečima, donekle može da razume ograničene kapacitete i svakako gužvu, kao i činjenicu da se po prvi put potpisi za narodnu inicijativu skupljaju na ovaj način.

– Međutim, utisak da političke stranke imaju prednost nad narodnom inicijativom je na neki način i kršenje Ustava koji predviđa da političke stranke ne mogu prisvojiti suverenost od strane građana (član 2. Ustava Republike Srbije). Pored lica koja su preko stranaka okupirale javne institucije, postoje i stručna lica koja nesporno profesionalno obavljaju svoju dužnost i trude se da se ovi problemi prevaziđu. U pojedinim opštinama međutim ulazite u apsurdne situacije, pa je koordinator Kreni Promeni iz Čačka tri puta vraćan iz gradske uprave koja i ne zna da po novom zakonu mora da obezbedi overivače za narodnu inicijativu po novom zakonu – objašnjava Manojlović.

I dodaje da se uprkos svim problemima, završava pripremu oko 200 koordinatora, a prijavilo se i 3.000 volontera.

– Pozivamno sve građane da bez obzira na političko, versko ili vakcinalno opredeljenje sakupimo 30.000 potpisa kako bismo predložili u formi predloga zakona zabranu iskopavanja litijuma i bora – kaže Manojlović.

On najavljuje i ekološki karavan skupova “Srbija nije na prodaju”.

– Vlast bira da li će ovo biti dostojanstveni skupovi građana koji koriste svoje ustavno pravo ili se demonstracije zbog toga što nam se uskraćuju osnovna ustavna prava – zaključuje naš sagovonik.

Podsetimo, posle ekološkog kampa ispred Predsedništva, koji je trajao do raspisivanja izbora 15. februara, SEOS i Kreni promeni najvaili su da će pokrenuti ekološki karavan i sakupljati potpise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari