"Sva deca u Novom Sadu su naša deca": LSV traži povlačenje teksta prosleđenog školama povodom Dana srpskog jedinstva 1foto Miroslav Dragojević

Navodi poput „(…) Srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života“, „Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno – plavo – bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo“ i „U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!“, neki su od delova teksta koji treba da bude usađivan u glave naše dece koja bi, makar po formalnom opredeljenju ove države, trebala da budu ravnopravni građani Evrope i sveta, tolerantni i obrazovani, kažu iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, zahtevajući da se tekst povodom „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ prosleđen školama povuče.

Povodom 15. septembra, dana koji nije zvanično određen za državni praznik, Gradska uprava za obrazovanje Grada Novog Sada je na adrese novosadskih osnovnih škola prosledila uputstvo za obeležavanje koje je sačinila, ni manje ni više, nego Darija Kisić Tepavčević, karijerni stručnjak za koronu i sve drugo po potrebi što bi je moglo približiti novoj ministarskoj fotelji, saopštili su iz novosadskog odbora LSV.

U navedenom uputstvu, ministarka predlaže čitanje teksta koji kao da je ispao iz motivacionih pamfleta u Nemačkoj 1930-ih godina, teksta koji unosi podele i nelagodu među veliki broj roditelja, a o osnovnoškolsku decu indoktrinira principima krvi i otadžbine umesto da ih približava principima tolerancije, promišljanja, nauke i jednakosti, nastavljaju iz Lige.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na nesreće koje je ideja ekstremističkog nacionalnog jedinstva, upakovana u foliju Velike Srbije, a danas Srpskog sveta donela na ovim prostorima u poslednjih 30 godina jer je, vodeći se idejom „da su srpske zemlje gde su srpski grobovi“, naše društvo stiglo do manje zemlje, a više grobova. Ministarki je u ovom nakaradnom tekstu očigledno važnije da našoj deci za prioritete stavimo učenje o srpskim grobovima umesto o modernoj, razvijenoj, multikuturalnoj i evropskoj Srbiji“, kaze se dalje u saopštenju.

U ime svih građanki i građana Novog Sada, kojima su na srcu sloboda, ravnopravnost, antifašizam, moderno i obrazovano društvo, tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje, LSV poziva ministarku da povuče nakaradnu preporuku i zaustavi dodatne podele u našem društvu.

„Deca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, jer su sva deca Novog Sada naša deca! Pravi patriotizam ogleda se u poštovanju zakona pred kojima su svi jednaki, plaćanju poreza i računa, učenju dece da su svi jednaki i da se ceni obrazovanje, uspeh i trud, a ne poreklo. Stvaranju podela među decom nema mesta u antifašističkom Novom Sadu, multietničkoj Vojvodini i evropskoj Srbiji“, zaključuje se u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari