Sve je spremno za gastro-turističku manifestaciju "Dani banice" u Beloj Palanci 1Foto: TO Bela Palanka

Direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić izjavio je danas da je sve spremno za gastro-turističku manifestaciju „Dani banice“ koja se održava od 12. do 14. avgusta u ovom mestu.

Po banici, tradicionalnoj vrsti pite, ova varoš u Pirotskom okrugu poznata je i van granica zemlje.

„U pripremi najbolje banice u 4 kategorije takmičiće se oko 250 prijavljenih iz Srbije i inostranstva. Pripremljene banice ocenjivaće medjunarodni stručni žiri. Za najbolje su obezbedjene nagrade“, rekao je Lilić.

I ove godine predvidjen je i program za najmladje: Dečija olimpijada i radionica crtanja na brašnu. U pripremi najbolje banice takmičiće se i predstavnici medija.

„Tokom manifestacije biće promovisana i paprika vrtka, drugi specijalitet našeg kraja, kao i inostrane kuhinje. Svoje štanove imaće i turističke organizacije iz drugih gradova“, rekao je Lilić.

Trodnevnu manifestaciju prati i bogat kulturno umetnički program: nastup folkloraca i mladih talentovanih Belopalančana, ali i koncerti. Tropiko bend nastupa u petak, Đani u subotu a Dejan Petrović i Big benda u nedelju.

Lilić dodaje da se tokom trajanja manifestacije, tradicionalno održava i Sajam starih zanata, na kome će ove godine biti 40 učesnika.

Manifestaciju organizuje Turistička organizacija Bele Palanke, uz podršku Javnog komunalnog preduzeća Komnis i Ustanove kulture Remezijana, pod pokroviteljstvom Opštine Bela Palanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.