Gastro-turistička manifestacija "Dani banice" u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta 1Foto: TO Bela Palanka/arhiva

Turistička organizacija Bele Palanke organizuje Gastro-turističku manifestaciju „Dani banice“ od 12. do 14. avgusta u Beloj Palanci u ambijentu parka „Vrelo“, saopšteno je danas iz ove organizacije.

Po banici, tradicionalnoj vrsti pite, ova varoš u Pirotskom okrugu poznata je i van granica zemlje.

U saopštenju Turističke organizacije Bele Palanke se navodi da se na ovaj način daje doprinos očuvanju tradicije ovog kraja i starih kulinarskih recepata naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da ponudi brojnim posetiocima dobru zabavu.

Istovremeno sa manifestacijom Dani banice organizuje se i 12. Sajam starih i umetničkih zanata u organizaciji belopalanačke Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ i okuplja zanatlije i čuvare tradicije iz cele Srbije i inostranstva.

Gastro-turistička manifestacija "Dani banice" u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta 2
Foto: TO Bela Palanka/Arhiva

Organizator oćekuje da ove godine manifestacija Dani banice okupi preko 300 takmičara iz nekoliko zemalja i preko 40 hiljada posetilaca.

U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagrade za četiri najbolje banice (slanu, slatku, integralnu i kreativnu) i najlepše aranžiran sto. Stručni žiri će činiti predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Srbije.

Promoter manifestacije je Nenad Gladić – Lepi Brka.

Pored takmičarskog dela biće priređen i revijalni deo koji je posvećen deci. Radionica za izradu banica, „Dečija olimpijada u izradi banice“ i radionica „Crtanje na brašnu“ za najmlađe.

Posetioci će imati priliku da probaju specijalitete ovog kraja: jela od belopalanačke paprike „vrtke“, belmuž, izviđački pasulj, lovačku mućakalicu, golubarsku mućkalicu, ribarski kotlić, planinarski kotlić itd.

Sve tri večeri održavanja manifestacija biće praćena kulturno umetničkim programom.

U petak 12. avgusta posle svečanog otvaranja nastupiće „Tropiko bend“, u subotu 13. avgusta biće održan koncert Đanija i u nedelju 14. avgusta nakon zatvaranja manifestacije nastupiće Dejan Petrović i BIG BEND.

Ovo je manifestacija sa dugom tradicijom, jedna je od najposećenijih u Srbiji i po broju takmičara jedna je od najvećih u Evropi.

Banica i specijaliteti od paprike vrtke su gastro ponuda Bele Palanke koju sa ponosom čuva Turistička organizacija Bele Palanke, kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari