Šta je manifestacija "Dani slobode" i šta obeležavamo od 20. oktobra do 1. novembra? 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Dva veoma značajna datuma iz istorije Beograda obeležavaju se u narednih deset dana manifestacijom „Dani slobode“.

Tradicionalna gradska manifestacija „Dani slobode“ biće organizovana od 20. oktobra do 1. novembra 2023, a njom će biti obeležena dva bitna datuma Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tim povodom biće organizovana dva centralna događaja u srcu Beograda.

Manifestacijom „Dani slobode“ sećamo se ljudi koji su svojom borbom omogućili da živimo i stvaramo u slobodi, a ta borba za slobodu prevazilazi sve granice, ona briše jezičke i kulturne barijere, ujedinjuje civilizacije.

„Dani slobode“ počinju memorijalnim defileom u centru Beograda

Memorijalni defile „Pobeda slobode“ počeće 20. oktobra u 11.00 sa Terazija ka Trgu republike, gde će od 11.30 biti održan muzičko-scenski program, dok će se 1. novembra na platou ispred Skupštine grada od 14.00 održati predstava „Beograd nije tica, da odleti“.

Deo centra Beograda biće danas zatvoren od 10 do 12 časova zbog memorijalnog defilea, saopštili su iz Sekretarijata za javni prevoz.

Na čelu memorijalnog defilea „Pobeda slobode“ biće Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije.

Pitomci, njih trideset, nosiće replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ispred pitomaca kretaće se stari vojni kamion na kojem će biti postavljeno ozvučenje sa kojeg će biti emitovana radio-drama „Slobodni Beograd“.

Dani slobode
Foto: Promo/https://dadov.rs/

Ova drama, kroz razgovor jednog od oslobodilaca i njegovog unuka, rekonstruiše događaje koji se odnose na oslobođenje Beograda.

U defileu će učestvovati predstavnici SUBNOR-a, predstavnici Grada Beograda, kao i građani Beograda.

Predstavnici SUBNOR-a nosiće slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje u Drugom svetskom ratu.

Na velikoj natkrivenoj bini na Trgu republike, sa ekranom u pozadini, u 11.30 počinje scensko-muzički performans pod nazivom „Beograd je slobodan“.

Moderator programa biće Dejan Savić.

U muzičkom programu nastupiće Dečiji hor RTS-a i Mali zabavni orkestar MO „Stanislav Binički“ koji će izvesti „Himnu Beograda“ i niz partizanskih pesama. Dramski program: odlomke iz dela Branka Ćopića kazivaće Rade Ćosić, Lidija Vukićević i Sonja Damjanović. Reditelj programa je Ivan Vuković a voditelj Irena Jovanović.

Jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih događaja u našoj slavnoj istoriji je 1. novembar – dan kada je oslobođena prestonica Kraljevine Srbije, dan kada je srpska vojska izgnala i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije.

Tim povodom, na platou ispred Starog dvora od 14.00 biće održana premijera dramske predstave Omladinskog pozorišta „Dadov“ pod nazivom „Beograd nije tica, da odleti“.

Po tekstu Aleksandra Gatalice, drama prati tri burne nedelje u odbrani Beograda u Drugom svetskom ratu.

U predstavi učestvuje 12 profesionalnih glumaca sa verodostojnim kostimima i scenografijom iz perioda Prvog svetskog rata.

„Dani slobode“ se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a izvršni producent manifestacije je Omladinsko pozorište „Dadov“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari