“Sve je više različitih vrsta nasilja prema deci”: Direktorka Sigurne kuće u Nišu o otvaranju Savetovališta za najmlađe žrtve 1Foto: Sigurna kuća Niš

U Sigurnoj kući u Nišu uskoro će biti otvoreno Savetovališta za decu žrtve nasilja.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kazala je da će Savetovalište početi da radi “krajem proleća ili početkom leta”.

To će biti prvo takvo savetovalište u Srbiji.

“Sve je više različitih vrsta nasilja prema deci- zanemarivanje, zlostavljanje, fizičko, emocionalno, vršnjačko, digitalno nasilje. Ono ostavlja teške posledice kod dece koja trpe nasilje, i potrebno je sa njima raditi ozbiljno i lečiti traume”, rekla je Šćekić za Televiziju Zona plus.

“Sve je više različitih vrsta nasilja prema deci”: Direktorka Sigurne kuće u Nišu o otvaranju Savetovališta za najmlađe žrtve 2
Foto: Sigurna kuća Niš logo

Sa decom koja su trpela različite oblike nasilja radiće terapeuti, što do sada nije bio slučaj. U terapeutski rad sa njima biće uključeni i roditelji.

Svetovalište će se nalaziti u dvorištu Sigurne kuće i biće odvojeno od nje.

U Sigurnoj kući će, takođe, biti uvedene i zasebne SOS telefonske linije za žene i decu žrtve nasilja. Preko SOS telefona deca i žene će moći da potraže pomoć i podršku kroz individualne konsultacije.

Za obe ove usluge Sigurne kuće neće biti potrebno dodatno novčano izdvajanje iz gradskog budžeta.

Osnivanje Savetovališta i SOS telefona omogućila je izmena Statuta Sigurne kuće koja je usvojena na sednici Skupštine grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari