Sve manje vode u akumulacijama sa kojih se Majdanpek snabdeva pijaćom vodom, nadležni apeluju da se voda racionalno koristi 1Foto: JP "Vodovod" Majdanpek

Dug sušni period uticao je na smanjenje dotoka vode i punjenje vodozahvata majdanpečkog kako novog, tako i starog vodovoda. U JP “Vodovod” počeli su da primenjuju sistem zaustavljanja rada glavne pumpe na Pustinjcu kako bi omogućili balansirano snabdevanje Majdanpečana vodom. Istovremeno, apeluju na korisnike da pijaću vodu maksimalno racionalno troše.

Prema informaciji nadležnih u JP “Vodovod” Majdanpek sredinom prošle nedelje naglo je opao dotok vode na Velikom Peku za vodozahvat Pustinjac i u ovom preduzeću su promenili režim rada pumpi kako bi obezbedili dovoljan dotok vode do potrošača.

Zaustavlja se rad glavne pumpe kako bi se prikupila voda u taložnici (usisinom delu) i na početku je vode bilo dovoljno da pumpa radi deset sati, a dopuna vode je trajala dva sata. Međutim, kako se sušni period nastavio sada pumpa radi kraće.

Prema rečima v.d. direktora “Vodovoda” Slobodana Krajića, kako bi izbegli restrikcije primenjuje se promena režima rada koja trebalo bi da omogući koliko, toliko dovoljan dotok vode do potrošača.

Ako se ne pogorša stanje na vodozahvatu, ovaj postupak kako procenjuju u “Vodovodu” trebalo bi da omogući balansirano snabdevanje grada vodom, kao i delimično snabdevanje pogona Rudnika.

Ekipe “Vodovoda” su sanirale uočene naprsline na glavnom cevovodu gde se gubila značajna količina vode, ali je racionalna potrošnja neophodna.

-Građani treba da postupaju savesno i da štede vodu, jer vode nema dovoljno – izjavio je novinarima Slobodan Krajić.

Iz “Vodovoda” je u ponedeljak, 25. jula stiglo i upozorenje korisnicima, neodgovornim pojedincima koji su poslednjih dana primećeni da “sami i na svoju ruku pokušavaju da manipulacijom ventilima i drugim uređajima na sistemu vodosnabdevanja preusmere vodu iz sistema”.

-Ovi pojedinci osim što na ovaj način ugrožavaju sistem vodosnabdevanja u gradu i istovremeno rizikuju da trajno oštete uređaje za vodosnabdevanje i tako prouzrokuju veliku materijalnu štetu, istovremeno ovakvim ponašanjem čine i krivično delo uništenja i oštećenja javnih uređaja iz člana 279. Krivičnog zakonika Republike Srbije – navodi se u obaveštenju JP „Vodovod“ Majdanpek.

Ističe se takođe da je ovo poslednje upozorenje „da se opisano nezakonito ponašanje više neće tolerisati i da ćemo nadležnim državnim organima podneti prijave protiv počinioca“.

Upozorenje se naravno ne odnosi na pripadnike vatrogasnih jedinica i ostale koji postupaju u kriznim situacijama, navodi se u obaveštenju koje je potpisao v.d. direktora JP „Vodovod“ Slobodan Krajić.

Krajić je ovu priliku iskoristio i da se u ime preduzeća na čijem je čelu izvini korisnicima zbog problema u vodosnabdevanju uzrokovanim hidrometeorološkim uslovima, istovremeno im se zahvaljujući na strpljenju pokazanom prethodnih dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari