Stočar iz Čente: Sve poskupljuje samo cena mleka ostaje ista 1krave

Situacija u stočarstvu iz dana u dan sve je teža. Posebno se to odnosi na mlečno govedarstvo. Hrana za stoku sve je skuplja, raste cena energenata a samo cena mleka ostaje ista. Radnike koji bi radili sa stokom stočari ne mogu da nađu ni za lek. Dnevnica je od 2.000 do 3.000 dinara, plus hrana i piće, ali da radi neće skoro niko.

– Vole ljudi da žive od socijale. Na selu je danas teško naći radnu snagu a stoka ne može da čeka. Štala mora da se počisti a stoka nahrani, krave pomuzu. Mi stočari već godinama presipamo iz šupljeg u prazno. Kad vidim da mleko u radnji košta 120 dinara a nama mlekare plaćaju 36 dinara dođe mi da plačem, kaže Anđelko Nećakov iz Čente, koji u štali ima više od 100 krava.

Zbog svega što se dešava, Anđelko je odlučio da smanji stado. Trenutno je oglasio prodaju 20 junica i 10 ženskih teladi. Da nema kredita, prodao bi, kaže, i više. Samo prošle godine za jedan dan trojica gazda u Čenti „očistili“ su štale. Rasprodali blago.

– Stočarstvom se bavio moj pradeda, deda i otac a mislio sam da će nastaviti i moj sin koji 15. maja puni 18 godina i završava poljoprivrednu školu. Sad kažem da se neće baviti stočarstvom. Ali, ako neće on koji je imao od koga da nauči, šta mislite kako će oni koji se nikada nisu okaljavili oko stoke. Naše selo postaje grad. Seljanima krave smetaju. Dva puta me je inspekcija opominjala da očistim blato sa traktorskih guma. Neko me prijavio. A ja mlekom hranim nečiju decu. Nema od stočarstva više ništa, za nekoliko godina u Čenti neće niko držati krave ako se ovako nastavi, kaže Anđelko.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari