Broj korisnika nacionalne kuhinje u Nišu drastično raste iz dana u dan, što dovoljno govori o tome da grad koji je nekada imao izuzetno jaku mašinsku, hemijsku, duvansku industriju danas nema šta da proizvodi.

Jedino kada se radi, nešto može i da se zaradi, a trenutno je u niškoj opštini bez posla, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje 37.000 lica, a prema podacima našeg sindikata gotovo – 50.000 – kaže za Danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Niša Miodrag Ranđelović.

Kakva je trenutno situacija sa preduzećima Niteks i Građevinar?

– Građevinar i Niteks su firme koje oslikavaju trenutni teški položaj radnika u našoj opštini i ukoliko se ovakva tendencija rasta nezaposlenosti nastavi gotovo je sigurno da će doći do vruće jeseni. Što se tiče ovih preduzeća, ali i mnogih drugih koja su loše privatizovana, mi tu ne vidimo perspektivu da može nešto dobro da se desi. Neprimereno je da neko nešto privatizuje i da posle godinu dana ništa ne radi. Građevinske firme posle takve pauze teško mogu da se vrate na tržište. Niteks je potpisao sporazum kojim nisu zadovoljni ni radnici ni vlasnik, ali i to je bolje nego ništa.

Koliko je ljudi u Nišu ostalo bez posla od početka krize?

– Od početka ove godine bez posla je ostalo 2.100 ljudi, prema podacima Sindikata. Svetska ekonomska kriza je, međutim, samo izgovor, a pravi razlog za ovakvu situaciju je nesposobnost pojedinaca koji vode preduzeća, ali i onih koji vode državu. Vlada ne poštuje seljaka, a maline, kupine, višnje više ne vrede ništa.

Na republičkom nivou gotovo da nema saradnje među reprezentativnim sindikatima. Ima li ikakve saradnje između SSSS i UGS Nezavisnost u vašoj opštini?

– Iako i jedni i drugi postojimo gotovo 20 godina, saradnja je na izuzetno niskim granama. Naš sindikat nema ozbiljnu konkurenciju jer se Nezavisnost više bavi nama nego problemima radnika.

Jug Srbije je među najnerazvijenijim oblastima u državi, dosta je radnika proteklih godina ostalo bez posla, ali opet u Nišu gotovo da uopšte nije bilo masovnih protesta. Kako to?

– Najveći protesti bili su 2001. kada je tadašnji ministar Milovanović izašao sa svojim Zakonom o radu. Velikih protesta nema, ali su oni mali svakodnevni. Proteklih nedelja radnici Građevinara i Niteksa bili su na ulicama.

Je li bilo dobrih privatizacija u Nišu?

– Nema dobrih privatizacija. Sada je i Fabrika duvana počela da otpušta radnike i ako se ovako nastavi potpuno će stati proizvodnja u gradu.

Da li je bilo nekih obećanja iz Vlade u poslednje vreme?

– Stalno smo u kontaktu sa Vladom, ali socijalnog dijaloga i dalje nema. Ministar rada Rasim Ljajić je u junu bio u Nišu i tada smo razgovarali o privatizaciji i čak i ako postoji dobra volja da se nešto uradi sve se dešava sporo. Kada bi se samo država pridržavala Zakona, gotovo 90 odsto privatizacija bi bilo poništeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari