Sve više zaraženih i obolelih u Kikindi 1Foto: Kikindske

Poslednji podaci Zavoda za javno zdravlje pokazaju veliki skok broja aktivnih slučajeva oboljenja kovid-19, a i informacije iz Opšte bolnice Kikinda govore kako je sve više kovid-pacijenata sa teškom kliničkom slikom, kao i da je juče jedan zaraženi pacijent preminuo.

U Severnobanatsko-potiskom okrugu trenutno je oko hiljadu registrovanih aktivnih slučajeva, a sve kovid-ambulante imaju veliki pritisak obolelih.

Većina ima lakše simptome, ali je, s obzirom na brojke zaraženih koje rastu skoro pa eksponencijalno, i sve veći broj hospitalizovanih.

Trenutno je u kikindskoj bolnici smešteno 13 pacijenata – 11 je Infektivnom odeljenju, svi imaju upalu pluća i na kiseoničkoj su potpori, a na Pedijatrijskom je smešteno jedno dete.

Nažalost, preminuo je juče jedan stariji Kikinđanin koji je bio zaražen, ali on je imao i druge teške bolesti – kaže za naš portal dr Vladimir Prunić, pomoćnik direktora Opšte bolnice.

Od kovid-pacijenata većina je nevakcinisana, ali ima i vakcinisanih i oni su pretežno primili vakcinu kineskog proizvođača „Sinofarm“.

I pored sve lošije epidemiološke situacije, vakcinacija je i dalje veoma usporena i po podacima sa Vakcinalnog punkta Doma zdravlja, većina građana dolazi da primi treću dozu vakcine, i na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni koji dolaze da prime prvu dozu.

Ipak, Kikinda je među vodećim sredinama u Vojvodini i Srbiji u kolektivnoj imunizaciji – do sada je revakcinisano 26.552 žitelja, što je nešto preko 50 odsto ukupnog stanovništva, a treću – „buster“ dozu primilo je skoro 18 hiljada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari