Svečanom akademijom završeno obeležavanje pola veka od preseljenja Donjeg Milanovca 1Foto: J. B. K.

Iako su rođeni tek početkom ovog veka i o nekadašnjoj varoši koju je u ime napretka potopilo Đerdapsko jezero, znaju samo iz priča starijih, učenici OŠ „Vuk Karadžić“ Donji Milanovac su večeras dramskim prikazom „oživeli“ ovu varoš i sve njene znamenite ljude, kao i mitološke ličnosti koje su po predanju obitavale u ovom delu Srbije.

Na sceni su se kao u pravom vremeplovu smenjivali likovi – od drevnog Lepenca, preko Starine Novaka, Kraljevića Marka i vile Ravijojle, do kapetan Miše Anastasijevića, vojvode Milenka Stojkovića, hajduk Veljka i njegove Čučuk Stane, Vuka Karadžića i knjaza Miloša Obrenovića i lekara Đorđa Vladisavljevića i Milana Gligorijevića, vrednih dunavskih alasa i istoričara Jovice Orlovića.

Vremenski obuhvat ovog dramskog prikaza je desetak hiljada godina, od stanovnika Lepenskog Vira do današnjih dana, a ovaj dramski vremplov prikazao je najznačnije događaje u istoriji Donjeg Milanovca.

Pre svega dva preseljenja. Prvo 1832. po naredbi knjaza Miloša sa ostrva Poreč na desnu obalu Dunava i drugo krajem šezdesetih godina prošlog veka zbog izgradnje Hidroelektrane „Đerdap 1“ kod Kladova.

Ali i dobrotvora Mišu Anastasijevića, sposobnog Stefana Stefanovića Tenku ministra pravde i prosvete tadašnje Srbije koji je za novu varoš 1832. osmislio regulacioni plan, knjaza Miloša po čijem je sinu Milanu naselje dobilo ime.

-Želeo sam da sačuvam sećanje na nekadašnji Donji Milanovac – objasnio je svoje motive autor teksta i reditelj predstave„Selidba sa dna“ Gvozden Jovanović, inače profesor srpskog jezika i književnosti u donjomilanovačkoj osnovnoj školi.

Zajedno sa svojim profesorom osnovci su udruživši maštu, osmislili kostime i nakon početne treme suvereno vladali scenom, podjednako uživajući sa publikom koja ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.

Svečana akademija čiji deo je bila i „Selidba sa dna“ poslednji je u nizu tromesečnih programa kojim je obeleženo 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na današnju lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari