"Svedokinja 50" imala je samo 16 godina kad je više puta silovana u Foči: Naredio mi da legnem, svučem pantalone i onda me silovao 1Foto: J. Diković/Danas

“Gurnuo me je na jedan krevet, tražio da stavim njegov penis u svoja usta”, ispričala je Bošnjakinja iz sela Mješaji, svedočeći je u predmetu “Kunarac i drugi” pred Haškim tribunalom 29. marta 2000. godine.

Svedočila je pod pseudonimom “svedokinja 50” o tome kako je sa samo 16 godina više puta silovana u Foči.

Njeno svedočenje objavilo je REKOM mreža pomirenja na svom Jutjub kanalu.

REKOM navodi da je zarobljena 5. jula 1992. godine dok se sa majkom, dvojicom braće i sestrom krila u šumi.

Neposredno po zarobljavanju, u jednoj od baraka u Buk Bijeloj oralno je silovao Zoran Vuković.

Iz Buk Bijele je odvedena u Srednjoškolski centar Foča, gde ju je druge večeri silovao nepoznati vojnik.

Posle 11 dana premeštena je u sportsku dvoranu “Partizan”.

Pred Tribunalom je svedočila o pet prilika u kojima je izvođena iz „Partizana“ i odvođena na različite lokacije na kojima ju je silovao veći broj vojnika, među kojima su Zoran Vuković i Dragoljub Kunarac.

Nije mogla da navede tačan broj silovanja koja je preživela, niti tačan broj osoba koje su je silovale.

Oslobođena je iz “Partizana“ 13. avgusta 1992. godine, kada su zatočenice autobuskim prevozom koji je organizovao SUP Foča, odvezene najpre u Crnu Goru, a potom u Novi Pazar.

Na pitanje tužiteljke da li je u nekom trenutku izvedena iz sobe u Buk Bijeloj, odgovorila da jeste i da ju je izveo “čovek po imenu Zoran Vuković”.

“Vrlo dobro znam da je imao pištolj, da li je nešto više ovog trenutka se ne mogu sjetiti. Odveo me je u jednu sobu, otprilike u ovoj montažnoj zgradi na obali Drine (pokazuje na fotografiji). Bila je to soba namenjena za spavanje sa dva kreveta, možda nekom natkasnom, ormar, prava soba za spavanje”.

Na pitanje šta je Vuković uradio kada ju je odveo u tu sobu, odgovorila je: “Silovao me”.

“Gurnuo me je na jedan krevet, tražio da stavim njegov penis u svoja usta. Govorio je uglavnom stvari – čega se plašim, pa zar ja ne znam šta je to seks, zar ja to nisam prije radila. Uglavnom takve, da uživamo, takve stvari”, ispričala je “svedokinja 50”, naglašavajući da se plašila.

Iz Buk Bijele odvedena je u Srednjoškolski centar Foča.

Drugog dana je došla grupa vojnika, ušli su u učionicu u kojoj su bile devojke i žene, pokazivali su na one koje su trebale da krenu s njima u drugu prostoriju.

Izabrali su njih osam, među kojima je bila i “svedokinja 50”.

Ispričala je kako su ih odveli u tu drugu prostoriju, odnosno učinocu.

“Tu su se nalazili nekoliko madraca pa su rekli da svaka sjedne ili stane pored tog madraca… Prišao mi je vojnik… Svi su imali oružje. Rekao mi je da izađem i krenula sam za njim. Odveo me u još jednu od učionica, naredio mi da legnem i svučem pantalone i onda me silovao”, ispričala je “svedokinja 50”.

Dodala je da “nema tih riječi na ovom svijetu da se sa njima može opisat moje osećanje”.

Naredni put je silovana u kući koja se nalazila preko puta autobuske stanice u Foči.

“Grupa vojnika je odvela mene i još tri devojke iz “Partizana”. Tu su nas silovali koliko je ko hteo puta, tri puta sam silovana, možda i više. Bilo je užasno… Smenjivali su se jedan za drugim, pravili su pauze koliko je njima odgovaralo… Bilo je starih, prljavih, pijanih… Uzimao je moju prijateljicu silovao, pa mene, potrudili su se da svako od njih sve nas siluje. Radli su to ne onoliko koliko moje telo može da izdrži, već koliko su oni htjeli, radili su to do iznemoglosti”, rekla je “svedokinja 50”.

Dragoljub Kunarac, Zoran Vuković i Radomir Kovač su proglašeni krivim pred Haškim tribunalom i osuđeni su na 28, 20 i 12 godina zatvora.

Svedočenje “svedokinje 50” možete da pogledate ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari