Svetski dan voda 1ilustracija Foto: FreeImages/ Pakura Ruslan

Širom planete danas se obeležava Svetski dan voda, koji je usvojen rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992. godine, a ovogodišnjom temom pod sloganom „Otpadne vode“ Ujedinjene nacije žele da upozore da problem otpadnih voda ima globalne razmere.

Povodom Svetskog dana voda, Zeleni Srbije upozoravaju da otpadne vode predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema i da Srbije daleko kaska za Evropom, što potvrđuje i činjenica da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji svoje otpadne vode ispušta u Savu i Dunav bez prethodnog tretiranja.

Ništa bolje stanje nije ni u drugim delovima države, jer zbog velikog broja septičkih jama i činjenice da je samo 56 odsto stanovništva priključeno na sistem javne kanalizacije Srbija se nalazi na dnu lestvice evropskih zemalja u pogledu komunalne infrastrukture.

Zeleni Srbije podsećaju da Evropska direktiva o prečišćavanju otpadnih voda zahteva da sva naselja sa više od 2.000 stanovnika imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Srbiju zbog toga očekuje izgradnja oko 320 postrojenja za tretiranje otpadnih voda, od kojih je samo 40 izgrađeno, ali mali broj njih ispunjava ekološke standarde, jer su već prevaziđena i po kapacitetu i po tehnologiji prečišćavanja.

Usled nerazvijene infrastrukture u Srbijui se tretira samo 10 procenata otpadnih voda, pa nas u narednom periodu očekuje naporan rad na ispunjenju obaveza iz Poglavlja 27, čiji troškovi za iznose oko 5,6 milijardi evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari