Predstavnici opštinskog Ekološkog fonda i republičke inspekcije za zaštitu životne sredine potvrdili su, kako je to Danas pisao prošle sedmice, da je zemljište u industrijskoj zoni Sevojna zagađeno bakrom, a na pojedinim lokacijama i teškim metalima, te da su o tome obavestili čelnike opštine, nadležne službe i poslovodstvo Valjaonice bakra.

Predstavnici opštinskog Ekološkog fonda i republičke inspekcije za zaštitu životne sredine potvrdili su, kako je to Danas pisao prošle sedmice, da je zemljište u industrijskoj zoni Sevojna zagađeno bakrom, a na pojedinim lokacijama i teškim metalima, te da su o tome obavestili čelnike opštine, nadležne službe i poslovodstvo Valjaonice bakra. Međutim i pored, reklo bi se, iznuđenog obaveštavanja javnosti o tome, kao i predloženih mera da se zagađenje ubuduće spreči, ostaje nejasno ko je nadležan da meštanima Sevojna protumači u kojoj meri to zagađenje utiče na njihovo zdravlje i kvalitet života.

Novinari opet krivi

Žučnu raspravu izazvala je Vujovićeva ocena da je u tekstu u Blicu zagađenje zemljišta dovedeno u vezu s oboljenjem dvoje dece od leukemije, a koja pohađaju vrtić u Sevojnu. Na to su novinari uzvratili da su tekstovi o tome doprineli da se javnost u potpunosti i što pre obavesti o zagađenju, pa je Vujović naveo da se od javnosti ništa nije tajilo, da su svi nadležni organi na vreme bili obavešteni, ali da Eko-fond nije stručan da procenjuje vezu između zagađenja i oboljenja dece, ocenjujući ipak da „bakar nije kancerogen“.

S druge strane, niko od predstavnika Ekološkog fonda i inspekcijskih službi nije želeo decidirano da saopšti ko je zagađivač, ali su naveli da sve „ukazuje da je zagađenje posledica dugogodišnjeg aerozagađenja iz Valjaonice bakra u Sevojnu“.

Valjaonica spremna na saradnju

Predsednik užičke opštine Tihomir Petković na nedavnoj sednici Privremenog organa saopštio je da su se u pojedinim medijima pojavile informacije o zagađenju zemljišta u Sevojnu, a koje, kako se izrazio „ne odgovaraju činjeničnom stanju“. On je rekao da na lokacijama u Sevojnu „postoji povišen nivo cink-oksida“ i da se zbog toga, u martu ove godine, sastao s poslovodstvom Valjaonice bakra, kada je dogovoren navedeni akcioni plan ove fabrike.

– Na osnovu toga može se zaključiti da je poslovodstvo Valjaonice bakra spremno da u toku ove godine reši probleme koji su vezani za ekologiju u Sevojnu, rekao je Petković, ističući da je Privremenom organu dostavljen izveštaj Ekološkog fonda, ali da „na osnovu njega ne bi trebalo donositi prevelike i tragične zaključke“.

Pored toga, na pres konferenciji predstavnici ovog fonda i republičke inspekcije za zaštitu životne sredine saopštili su informacije koje su mediji već objavili, a na mnoštvo novinarskih pitanja nudili su konfuzne odgovore. Tako su novinari, na izuzetno žučnoj pres konferenciji, ostali bez odgovora na pitanja kako zagađenje utiče na zdravlje meštana, a posebno na najmlađe, pošto je na mernom mestu u dvorištu dečjeg vrtića koncentracija teških metala (olovo, kadmijum i cink) znatno povećana u odnosu na dozvoljene vrednosti. Izostali su i odgovori na pitanja da li meštani na tom području i dalje mogu da uzgajaju povrće, koje mere im se savetuju kako bi posledice zagađenja bile što manje i da li će neko za takvo stanje snositi odgovornost. Umesto odgovora, ponuđena su objašnjenja da je „zagađenje staro koliko i fabrika Valjaonica bakra“, te da, kako je to rekao Aleksandar Vujović, predsednik Upravnog odbora Ekološkog fonda, on „nije kriv što je u blizini fabrike pre dvadeset pet godina sagrađen dečji vrtić“.
Prema rečima Miladina Pećinara, predstavnika ovog fonda, na osnovu merenja taložnih materija, koje je 2006. godine obavio Zavod za javno zdravlje Užica, na mernom mestu u dvorištu Dečjeg vrtića koncentracija olova bila je šest puta veća od granične dozvoljene vrednosti, u junu je jedanput bilo povećano prisustvo kadmijuma, dok je na tom, ali i na mernom mestu kod sevojničke ambulante, koncentracija cinka bila dvadeset puta veća od dozvoljene.
Posle tih merenja i reakcije MZ Sevojno, kako je Pećinar objasnio, usledila je nova analiza koju je u saradnji s Eko-fondom obavio Institut za zemljište iz Beograda.
– Uzorkovano je zemljište s tri dubine od deset, trideset i do šezdeset centimetara i konstatovano da je u blizini industrijske zone kontaminirano bakrom i cinkom čije su vrednosti bile pet puta veće od dozvoljenih i to kod Ambulante i dva puta veće u dvorištu Dečjeg vrtića. Visoke koncentracije bakra i cinka registrovane su i na drugim lokacijama (ulice Braće Nikolić i Cara Dušana). Sadržaj ostalih potencijalnih zagađivača, hroma, olova, nikla, arsena, žive i kadmijuma je ispod MDK vrednosti, saopštio je Pećinar, a potom objasnio da je „prema izveštaju ovog instituta, zbog slabo kisele do neutralne sredine zemljišta, smanjena pokretljivost teških metala po dubini, pa se zadržavaju u prvom sloju od površine i time ne utiču na zagađivanje podzemnih voda“.
Predsednik Upravnog odbora ovog fonda Aleksandar Vujović, ističući da tu dužnost obavlja tek mesec dana, kaže da je ovaj fond preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti, odnosno da je izveštaje dostavio opštinskom javnom pravobraniocu, predsedniku opštine, Privremenom organu Užica, republičkoj i opštinskoj ekološkoj inspekciji, ustanovi Dečji vrtić, MZ Sevojno, Valjaonici bakra i Impol Sevalu. Prema njegovim rečima poslovodstvo Valjaonice bakra uradilo je akcioni plan kojim su predviđene mere za sprečavanje aerozagađenja, a njegovu realizaciju nadgledaće ekološka inspekcija. On je dodao da je ovaj fond spreman da inicira rekultivaciju, odnosno dovođenje zemljišta u prirodno stanje, ali i ostale mere kako bi se situacija popravila, te da se predloženim merama traži da se Valjaonici bakra naloži da obavlja kontinuirana merenja emisije iz svojih pogona i to u prisustvu inspektora za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari