Dejan Kovačević koji je nastradao u eksploziji u TRZ-u pre pet godina dobio u Kragujevcu tablu sa imenom ulice 1Foto: Grad Kragujevac

U kragujevačkom naselju Stanovo, otkrivena je danas tabla sa imenom Dejana Kovačevića, pirotehničara, koji je nastradao u ekploziji koja se pre pet godina na današnji dan, 28. februara, dogodila u Tehničko-remontnom zavodu. Pored Dejana, nastradala su i trojica njegovih kolega, dok je njih 25 bilo povređeno.

Otkrivanju table sa imenom Dejana Kovačevića u ime Grada prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i porodica i prijatelji nastradalog radnika Tehničko – remontnog zavoda.

– Tog dana se dva puta treslo tlo u Tehničko-remontnom zavodu, koje su osetili svi Kragujevčani, podsetila je dr Damnjanović, naglasviši da „nakon te tragedije, 28. februar ostaće u Tehničko-remontnom zavodu i Kragujevcu, u srcima Kragujevčanki i Kragujevčana, upamćen kao najtužniji dan”.

Po njoj na ovaj način Kragujevac odaje poštu i neguje sećanje na sve one koji su pokazali i dokazali kako se brani svoj grad i otadžbina. Tako i ovog puta, gestom davanja imena nastradalog u Tehničko – remontnom zavodu ulici u Stanovu, otkida od zaborava, čuva sećanje i odaje poštu pirotehničaru Dejanu Kovačeviću.

Dejan Kovačević koji je nastradao u eksploziji u TRZ-u pre pet godina dobio u Kragujevcu tablu sa imenom ulice 2
Foto: Grad Kragujevac

Ivana Kovačević, supruga pokojnog Dejana Kovačevića, zahvalila se Gradu i Republici Srbiji koji delima saosećaju s njihovim bolom.

– Bol ne prolazi i teško je mnogo nastaviti život nakon ovakvog gubitka, kazala je Ivana Kovačević. Ulica s Dejanovim imenom je sećanje na njegovu žrtvu i odraz poštovanja prema njemu i onome što se tog tragičnog dana dogodilo. Republika Srbija je dala stipendije našoj deci, Aleksi i Anastasiji. Aleksa je student četvrte godine Pravnog fakulteta, a Anastasija je šesti razred OŠ „Radoje Domanović”. Stambeno su nas obezbedili. Osećamo neizmernu bol, ali je svakako ovo veliki dan za našu porodicu, istakla je ona.

Dejanov prijatelj i kolega Zoran Uraković, koji je bio teško povređen u eksploziji podsetio je prisutne kakav je Dejan bio čovek i junak.

– Puno mi je srce kada sam čuo da je ulica dobila ime po mom velikom prijatelju i kolegi, kazao je Uraković. Preko dvadeset godina smo radili zajedno. Uvek je bio veseo, spreman da pomogne kao kolega, ali i kao prijatelj. Ja sam bio povređen, a čak i nakon pet godina ovo veoma teško podnosim, jer bol ne jenjava. Bio sam pored njega kada je nastradao, a dva minuta pre eksplozije sam se pomerio. Kada sam ležao u bolnici, javili su mi za Dejanovu smrt. Puno mi je srce kada sam čuo da će se ulica zvati po mom kolegi, velikom heroju i patrioti, rekao je Uraković.

Dejan Kovačević posthumno je u maju 2017. godine odlikovan ukazom predsednika Republike Srbije, zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić”.

U eksploziji u „Medni” poginulo četvoro Kragujevčana

Pre pet godina u Tehničko-remontnom zavodu koga Kragujevčani i danas nazivaju „Medna” od eksplozije je stradalo četvoro zaposlenih: potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević.

Naredne godine, 11. oktobra, Više javno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo je Višem sudu optužni predlog protiv dvojice profesionalnih vojnih lica na rukovodećim mestima i četvorice službenika zbog ovog tragičnog događaja. Četvoro službenih lica iz Kragujevca okrivljeni su za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, a na teret im se stavljalo da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust jer nisu dali uputstva i sproveli mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata.

Kragujevački portal „U centar” izvestio je da su krajem decembra prošle godine nekadašnji direktor TRZ „Medna” pukovnik Dušan Kavarbašić i njegov zamenik Dragan Žunić osuđeni nepravosnažno na jednogodišnje kazne zatvora, dok su ostala četvorica optuženih oslobođeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari